NIEUWS | Het Zwitserse Bühler breidt uit met pasteurisatietechnologie voor notenverwerking dankzij integratie van het Zwitserse NapaRoast. Deze stoom-vacuümtechnologie garandeert voedselveiligheid en -kwaliteit in de gehele waardeketen. 

De Zwitserse Bühler Group, een technologiebedrijf en fabrikant van fabrieksapparatuur en aanverwante diensten voor het verwerken van voedingsmiddelen, voegt pasteurisatie en roosten toe aan hun portfolio. Het bedrijf dekt nu de volledige waardeketen in de verwerking van noten. Ze deden al de stappen van sorteren, opslaan, roosteren en malen van noten. Hiervoor heeft Bühler de stoom-vacuüm-pasteurisatietechnologie van NapaRoast in hun keten geïntegreerd. 

Voedselveiligheid gegarandeerd 

Pasteuriseren dood insecten en eitjes, maar ook op microbieel niveau is de technologie nodig om bacteriële besmetting van E. coli en salmonella te voorkomen. Cathrin Flühler, Hoofd Marktsegment Noten bij Bühler: “Het pasteurisatieproces garandeert voedselveiligheid en traceerbaarheid en, in combinatie met onze bewezen technologieën voor de verwerking van noten, extra efficiëntie.”

NapaRoast is een bedrijf gespecialiseerd in voedselveiligheid. Het stoom-vacuümpasteurisatieproces van NapaRoast voldoet aan de strenge eisen voor microbiële besmetting. 

Het pasteuriseren van noten met stoom

Dr. Cameon Ivarsson, medeoprichter van NapaRoast: “Ons pasteurisatieproces biedt een hoge pathogenenreductie van >5 log in noten, zaden en alle voedingsmiddelen met een laag vochtgehalte. Tijdens ons proces wordt stoom gebruikt om de oppervlaktetemperatuur van het product te verhogen om ziekteverwekkers effectief te doden.”

Door te pasteuriseren met verzadigde stoom kunnen de producten effectief worden behandeld bij lagere temperaturen in een gedeeltelijk vacuüm. De hoge efficiëntie van verzadigde stoom vereist geen droogstap. De stoom beschermt hierdoor de kwaliteit, textuur, kleur en smaak van het product.

De pasteurisatie- en brandlijnen worden aangeboden in capaciteiten van 1 ton per uur tot 6 ton per uur. Het ontwerp van het proces behandelt het product in bulkbakken. Hierdoor is er geen breuk, stof of afval en is de uitvaltijd voor productwissels minimaal. Dankzij de flexibiliteit kunnen ook hele stukken, gehakte ingrediënten, of poeders worden verwerkt. Denk aan zaden, kruiden, specerijen en poeders.

NapaRoast's pasteurisatie technologie verwerkt in de lijn van Bühler De integratie van NapaRoast's stoom vacuüm pasteurisatie technologie versterkt Bühler's marktpositie in de notenverwerkende industrie. (© Bühler)

Over de samenwerking

De samenwerking is een perfecte match, zeggen de twee bedrijven. Met de geïntegreerde pasteurisatietechnologie hoopt Bühler zijn marktpositie in de notenverwerkende industrie verder versterken en een one-stop-shop zijn voor klanten. Bovendien hoopt het zo beter in te spelen op trends als gezonde snacks, naleving van regelgeving en duurzame praktijken. 

Flühler: “Voor het pasteurisatieproces moesten we vertrouwen op oplossingen van leveranciers. Nu kunnen onze klanten alle belangrijke technologieën in de waardeketen van Bühler krijgen, wat waardevolle synergieën oplevert voor alle betrokkenen.” 

Naparoast hoopt met de samenwerking op te schalen. Ivarsson: “Met Bühler is er een enorme kans om de impact van onze pasteurisatietechnologieën over de hele wereld te vermenigvuldigen.”

NapaRoast pasteurisatietechnologie wereldwijd geïnstalleerd 

De NapaRoast pasteurisatietechnologie is geïnstalleerd in meer dan 40 verwerkingsfabrieken over de hele wereld, voornamelijk in de Verenigde Staten, Europa en Afrika. Zo ook een Nederlands bedrijf.

Trainingscentrum in Zwitserland

Bühler biedt zijn klanten ook trainingen en opent dit jaar zijn geüpgradede Flavor Creation Research and Training Center in Uzwil, Zwitserland. Zo kan het bedrijf zijn positie in de verwerking van noten demonstreren. Flühler: “Natuurlijk is de pasteurisatiestap geïntegreerd in onze ultramoderne faciliteit, zodat onze klanten uit de eerste hand ervaring kunnen opdoen met de technologie.” Het centrum opent in augustus 2025 en op 4 en 5 november vindt er een exclusieve trainingssessie plaats.

Bekijk ook de video.

Altijd op de hoogte blijven?