Café Fresco krijgt light-versie

27 april 2007

APELDOORN - Café Fresco krijgt vanaf half juni een light-variant. Deze bevat minder calorieën. 0,9 procent vet en 1 procent suiker. Dat zei Gregor Moons (Campina Out of Home) tijdens het symposium Melk maximaal zuivelinnovaties.

Café Fresco, de ijskoude koffie van Campina en Douwe Egberts die vorig jaar zomer werd geïntroduceerd, kent nu nog 2 varianten Cappucino en Macchiato. Daar komt dus nu een derde –light- variant met lichtblauw hersluitbaar deksel bij.

Oorspronkelijk verwachtten beide A-merk fabrikanten dat Café Fresco met name in het out-of-home circuit zou aanslaan. Nu blijkt dat de verkopen retail en out-of-home op respectievelijk 80-20 procent ligt. ‘Mede door het prijsverschil zie je dat veel mensen het toch kopen tijdens de boodschappen om het later voor onderweg mee te nemen’, vertelt Moons (foto) 

Het concept slaat goed aan. 30 weken na de introductie had Café Fresco al een half miljoen huishoudens bereikt. Tot en met half juni verwachtten de fabrikanten 3,5 miljoen eenheden te verkopen. ‘Tot nu toe zijn er al ruim 3 miljoen verkocht, dus dat gaan we ruim overtreffen.’

Tijdens het symposium, dat was georganiseerd door het genootschap ter bevordering van Melkkunde, stonden allerlei mogelijke toepassingen van zuivel op het programma.

Arjen de Boer van Tetra Pak CPS ging in de toepassing van wei-eiwitten die de functie van vetbolletjes in bijvoorbeeld kaas kunnen overnemen. ‘Uit smaaktests blijkt dat mensen UHT-melk met deze gemicroparticuleerde wei-eiwitten als romiger beoordeelden, terwijl er 0 procent vet inzit.’ Toepassingen van dit procédé zijn ook mogelijk in desserts, als yoghurt en kwark. Niet alleen voor de smaak maar ook voor een lagere kostprijs.

Zuivel en afgeleiden daarvan worden ook steeds vaker in de non-food toegepast. Patrick Gonry van Gova Benelux sprak over yoghurt in shampoos en zeep.

Harry Rollema van Nizo food research ging in op de toepassingen van caseïnes, bijvoorbeeld voor de productie van lakken in tv-beeldbuizen.

Harry Peters van Friesland Foods Domo vertelde over de productie van lactose, als toepassing in farmaceutische producten, bijvoorbeeld voor droge poeder inhalators.

Lees ook:
Domo opent gos-fabriek (3 april 2007)

Nieuwe installatie voor light-zuivel (over Tetra Pak's wei-eiwit) (26 september 2007)

DE en Campina lanceren koude koffie voor jongeren (31 mei 2006) 

Altijd op de hoogte blijven?