Cao-akkoord voor zoetwarenindustrie

9 juni 2023 Ylanite Koppens via Pexels

Er ligt een akkoord voor een nieuwe cao voor de zoetwarenindustrie op tafel. Brancheorganisatie Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VBZ) bereikte afgelopen week een onderhandelingsresultaat met vakbonden CNV, De Unie en FNV. Het eerdere akkoord van 18 april wordt aangepast op onder andere looptijd en loon.

“Het cao-akkoord van 18 april was gebaseerd op een eindbod van eind november 2022”, zegt VBZ-voorzitter Thijmen Peter de With. “Het nu bereikte onderhandelingsresultaat weerspiegelt de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en prijsinflatie van de afgelopen maanden. We zijn verheugd dat de vakbonden op onze uitnodiging van 2 juni tot formeel overleg ingingen en dat dit heeft geleid tot verdere verbeteringen voor werknemers in de sector. Het is in ons aller belang dat wij een competitieve cao hebben waarmee wij werknemers kunnen vinden en behouden om onze heerlijke producten te maken. Met het inkorten van de looptijd van 31 december naar 1 oktober 2024 ontstaat eerder een moment om ontwikkelingen te bespreken die van belang zijn voor onze werknemers en werkgevers.”

Afspraken cao

Het eerdere akkoord van 18 april tussen VBZ, CNV en De Unie is na de nieuwe onderhandelingen op een drietal punten aangepast.

Details aanpassingen cao:

  • Looptijd van 24 maanden wordt ingekort naar 21 maanden (1 januari 2023 t/m 30 september 2024, in plaats van t/m 31 december 2024).
  • Per 1 juli 2023 een vaste, nominale verhoging van schaalsalarissen (functiegroep 2 t/m 10) van € 100 per maand.
  • Aanloopschalen zijn 93% van de nul-periodiek en worden conform verhoogd.

De volgende afspraken uit het cao-akkoord blijven staan (behoudens de looptijd):

  • 4,25% loonsverhoging per 1 januari 2023.
  • 4,25% loonsverhoging per 1 januari 2024.
  • Per 1 januari 2023 een vaste, nominale verhoging van schaalsalarissen (functiegroep 2 t/m 10) van € 50 euro per maand
  • Minimum bruto uurloon van € 14 per 1 januari 2023
  • En een aantal afspraken op gebied van RVU-regeling, gezonde(re) roosters etc.

De betrokken partijen gaan dit onderhandelingsresultaat voorleggen aan hun achterban. Sinds mei werden in de sector acties gevoerd en voorbereid.

Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie

Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VBZ) is de Nederlandse branchevereniging voor ondernemingen in koek, snoep, chocolade, zoutjes en noten. De vereniging behartigt de belangen van ruim 100 bedrijven in deze sector, variërend van mkb tot multinationals. De leden van de VBZ zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor meer dan 90% van de totale Nederlandse verkoop ter waarde van EUR 4 miljard in koek, snoep, chocolade, zoutjes en noten. De bedrijven bieden werk aan ongeveer 15.000 medewerkers.

Bron: VBZ

Altijd op de hoogte blijven?