
Jacqueline van den Ende richtte in 2021 investeringsmaatschappij Carbon Equity op, een platform dat particulieren met budgetten vanaf vijftigduizend euro (binnenkort twintigduizend euro) toegang te geeft tot fondsen die investeren in onder andere plantaardige eiwitten. En met succes: in drie jaar tijd haalde het bedrijf al driehonderd miljoen euro op.
Als het aan Carbon Equity ligt, hoef je namelijk geen miljardair te zijn om in klimaatoplossingen te investeren. Het bedrijf verzamelt en bundelt kapitaal van particulieren, en investeert dat in fondsen die inzetten op klimaattechnologie en -infrastructuur.
Keynote sessie op Plant FWD
Jacqueline van den Ende, deelde op Plant FWD in Amsterdam op 8 april 2025 haar kennis over het financieel ondersteunen van de (plantaardige) transitie. Ze opende met negatieve cijfers: waar er in 2021 5,1 miljard euro werd geïnvesteerd in de ‘plant-based revolution’, daalde dit naar 1,1 miljard in 2023. Dit terwijl er eigenlijk wel 160 miljard euro per jaar nodig is, zegt ze.
Match tussen investeerder en innovator
Investeren in innoverende bedrijven in een vroeg stadium is hard nodig is om de problemen van klimaatverandering op te lossen, stelt ze. Investeerders moeten een bredere kijk hebben dan alleen snel het geïnvesteerde geld terug te willen verdienen. Investeren in ‘plant forward’ startups en scale-ups loont namelijk niet op dezelfde manier als in tech-bedrijven, maar loont juist op de lange termijn en maakt impact.
Het risico voor investeerders moet omlaag en de risicotolerantie moet juist omhoog. Samenwerken met grote (non-)foodbedrijven is effectief om kleinere innovatieve bedrijven te helpen om op te schalen en hun potentie waar te maken. Een goede match tussen investeerder en innovator is wel essentieel, zegt Van den Ende.
Bij een gebrek aan meer investeringen, kan er via een samenwerking ook bespaard worden op kapitaalinvesteringen, zoals via het leasen van apparatuur. Zo ging Oatly – om zijn tegenvallende cashflow te verbeteren – een deel van zijn plantaardige producten produceren op locaties van Canadese Ya YA Foods.
Podcast Innovatiegolf
In de podcast van Innovatiegolf, vertelt Van den Ende hoe ze uitdagingen aanpakt en waarom de energietransitie onomkeerbaar is geworden – zelfs met politieke tegenwind. Ook legt ze uit hoe Europa wereldwijd voorop loopt in klimaattechnologie, met een sterke positie in voedselinnovatie. Dit biedt, zegt ze, aanzienlijke economische kansen.
De grote ambities van Carbon Equity
In de podcast vertelt Van den Ende over de grote ambities voor Carbon Equity: tien miljard euro investeringskapitaal ophalen binnen tien jaar en wereldwijd bekend zijn. “We willen dé partij worden voor iedereen die in klimaatoplossingen wil investeren.” Uiteindelijk hoopt Van den Ende dat iedereen mee kan doen, wat je budget ook is: “Mijn droom is dat je straks bij elke bank kunt zeggen, ik wil elke maand honderd euro investeren in klimaattechnologie.”