Champignonkwekerijen krijgen 3 miljoen euro boete

23 april 2013

DEN HAAG - De Inspectie SZW heeft 4 champignonkwekerijen en een Bulgaars bedrijf in totaal ruim 3 miljoen euro aan boetes opgelegd. Dit omdat werknemers bij de kwekerijen geen tewerkstellingsvergunning (TWV) hadden, terwijl dit wel noodzakelijk is.

Het Interventieteam Champignons heeft tijdens werkplekcontroles bij de 4 champignonkwekerijen 78 Bulgaren aangetroffen die champignons aan het plukken waren. De 4 kwekerijen zijn alle eigendom van één eigenaar.

De 78 medewerkers waren in dienst van een in Bulgarije gevestigd bedrijf. Volgens de Inspectie SZW werden de werkzaamheden onder gezag van de Nederlandse bedrijven uitgevoerd en werden ze niet aangestuurd vanuit Bulgarije.

Dat maakt dat geen sprake is van zuivere dienstverlening maar van het ‘ter beschikking stellen van arbeidskrachten’. Hiervoor zijn TWV’s vereist, stelt de Inspectie SZW.

Volgens het Bulgaarse bedrijf zou geen sprake zijn van grensoverschrijdende dienstverlening, dus zou geen TWV nodig zijn. Volgens de Inspectie SZW overtreden zowel de 4 Nederlandse kwekerijen als het Bulgaarse bedrijf de wet.

De boete voor de 4 champignonkwekerijen bedraagt 2,48 miljoen euro en voor het Bulgaarse bedrijf 624.000 euro. Uit inspecties bij champignonkwekerijen en uitzendbureaus bleek in 2009 al veel mis te zijn. Dit leidde tot boetes en naheffingen en was de reden om opnieuw met een interventieteam op pad te gaan.

In maart ging de champignonkweker Prime Champ failliet na, volgens het bedrijf, operationele problemen en een strafrechtelijk onderzoek naar uitbuiting van Poolse medewerkers. Dat bedrijf is eerder deze maand overgenomen door de Ierse champignonproducent Monaghan.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?