China groeimotor voor FrieslandCampina

13 maart 2014

AMERSFOORT – "China blijft de motor van onze ontwikkeling." Dat zei bestuursvoorzitter Cees ’t Hart van FrieslandCampina tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Het zuivelconcern wil in 2015 of uiterlijk 2016 1 miljard euro omzetten in dat land.

In andere Aziatische landen, zoals Vietnam, Maleisië en Indonesië lijkt de groei af te vlakken, van dubbele cijfers naar 4 tot 6 procent groei. Dat meldt De Gelderlander. Dat is nog steeds heel goed, meldt het concern.

FrieslandCampina zag de omzet vorig jaar met 10,8 procent stijgen tot 11,4 miljard euro. De nettowinst daalde met 43,5 procent en kwam uit op 157 miljoen euro.

Reservering

Dit is nadat het bedrijf 200 miljoen afroomde als reservering voor tegenvallers in Europa en negatieve wisselkoerseffecten. Zonder die reservering zou de winst met 17,6 procent zijn gestegen naar 327 miljoen euro.

Business groups als Consumer Products Asia, Ingredients en Cheese, Butter & Milkpowder hebben hun resultaat verbeterd. Cheese, Butter & Milkpowder haalde vorig jaar de sterkste resultaatverbetering.

Economische omstandigheden in Europa drukten de volumes en marges van Consumer Products Europe, Middle East & Africa. FrieslandCampina stelt vóór te liggen op de realisatie van haar strategie route2020.

Omzetgroei Azië

Alle strategische groeicategorieën hebben hun prestaties verbeterd met uitzondering van zuiveldranken in Europa.

Het concern boekte vooral omzetgroei in Azië (+10,8 procent) en volumegroei in de 3 strategische groeicategorieën.

De categorie kindervoeding realiseerde de sterkste volumegroei (+10,8 procent), gevolgd door zuiveldranken en merkkaas (+9,5 procent).

'Goed jaar'

Het zuivelconcern noemt 2013 een goed jaar. Behalve volumegroei in deze 3 strategische groeicategorieën, beïnvloedden ook het doorberekenen van de hogere garantieprijs, verdergaande efficiencyverbeteringen in de productie en kostenbeheersing bij de Europese werkmaatschappijen het gunstige resultaat positief.

’t Hart gaf aan dat de export naar Rusland inmiddels weer op gang gekomen is, na eerdere kritiek vanuit dat land over de Nederlandse controles. “Onze fabrieken zijn aangepast“, zei hij.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?