Brood is een van de meest verspilde voedingsproducten in Nederland. Op het gebied van duurzaamheid valt hier nog veel winst te behalen. Top Bakkers doet dat met Circulair Brood: oud brood gerecycled om er nieuwe broden van te maken. Het innovatieve product is te zien en proeven op Horecava.

Circulair Brood is een samenwerking tussen Bakkerij Koenen, Bakkersgrondstof en Top Bakkers. Samen willen ze broodverspilling in Nederland tegengaan, omdat in Nederland dagelijks 700.000 broden te veel worden gebakken (bron: Samen tegen Voedselverspilling). Eén Circulair Brood verkoopt de verspilling van drie broden. Door oud brood te verwerken tot gefermenteerd paneermeel, een soort desem dat als ingrediënt wordt toegevoegd aan het deeg, krijgen retourbroden een nieuw leven.

Bakkers die aangesloten zijn bij Top Bakkers kunnen hun oude broden (van maximaal 48 uur oud) inleveren, die vervolgens worden gedroogd en gemalen. Daarna worden ze verwerkt tot desembrood. Op dit moment is Circulair Brood nog een pilot en wordt het brood op kleine schaal verwerkt, maar het is de bedoeling dat alle 60 aangesloten bakkers bij Top Bakkers uiteindelijk op deze manier gaan werken. Komend jaar wil Top Bakkers opschalen met 10 bakkers, laat bakker Rob Besseling weten aan RTL.

Circulair Brood is dit jaar een van de nominaties voor de Horecava Innovation Awards. Het product is te proeven op Horecava standnummer 12.310.

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?