
Rotterdam Urban Winery is een start-up uit 2022 die zich richt op het omzetten van overtollige tafeldruiven in wijnen. De oprichter, Wouter Bijl, had al ervaring met restfruit door zijn eerdere ondernemingen in cider.
“Toen een leverancier vroeg of we iets met druiven konden doen, dachten we eerst 'wijn? Nee’. Maar toch liet dat idee ons niet meer los, dus zijn we gaan experimenteren. Na veel testen en steeds betere resultaten besloten we door te zetten, mits we financiering konden krijgen”, aldus Bijl.
Bijl kreeg steun van Citylab010, een gemeentelijk programma dat duurzame Rotterdamse initiatieven steunt, en een innovatielening van de Rabobank.
Overtollige druiven
Volgens Rotterdam Urban Winery kunnen er veel redenen zijn waarom tafeldruiven overtollig raken of niet aan de kwaliteitsnormen voldoen: een opstopping in het Suezkanaal, gesloten grenzen na geopolitiek geruzie of een zeer succesvolle of slechte oogst. “Nederlandse handelaren en supermarkten gooien daarom jaarlijks miljoenen kilo’s aan tafeldruiven op de stortplaats of in de vergister. Rotterdam Urban Winery neemt deze druiven over en transformeert ze in smaakvolle wijnen.”
“Het feit dat we perfect bruikbare voeding weggooien vind ik eigenlijk idioot”, zegt Bijl. “We hebben als consument geen goed beeld van wat er allemaal weggegooid wordt. Onze ambitie is om het probleem van voedselverspilling aan te vechten door de beleving van duurzaamheid leuker, gezelliger én lekkerder te maken.”
Lab
In het Keilepand in Rotterdam zet Rotterdam Urban Winery een eigen lab op waar geexperimenteerd wordt om het proces efficiënter en circulairder te maken. Bijl en zijn team hebben nog andere ambities: van vinificatie en houtlagering tot het toepassen van de champagnemethode of het rijpen van wijn op de bodem van de zee.
“We willen veel experimenteren”, aldus Bijl. “Het liefst doe ik dingen waarvan mensen zeggen 'het kan eigenlijk niet.' Ik bewijs graag dat dingen wél kunnen.”