Circulaire wijnflessen bij TivoliVredenburg

7 mei 2024 Juri Hiensch
Wijndistributeur Walraven Sax is onlangs in samenwerking met bierbrouwerij AB InBev en muziekpodium TivoliVredenburg een nationale pilot voor een circulair flessensysteem gestart. Het systeem experimenteert met het spoelen en opnieuw vullen van wijnflessen. De komende drie maanden wordt het  flessensysteem uitgetest bij TivoliVredenburg. 

Cantina alla Spina, een Nederlandse start-up, heeft een herbruikbaar systeem ontwikkeld voor wijnflessen die lokaal worden gevuld en na gebruik gewassen. Wijnleverancier Walraven Sax zag hier de kans om samen een nationaal systeem te ontwikkelen voor een circulaire fles. 

Voor het belang van het flessensysteem benoemt de organisatie dat uit berekeningen blijkt dat er tot 51% CO2 bespaard kan worden door bulktransport en het gebruik van herbruikbare flessen. Ook zorgt dit voor 70% lager waterverbruik. Zo wordt het water alleen gebruikt bij het spoelen. Dit leidt tot aanzienlijk minder waterverbruik dan bij het smelten en opnieuw vormen van glas.

Pilot

Om het idee in de praktijk te testen, heeft Walraven Sax de handen ineengeslagen met twee partners: horecaleverancier AB InBev en muziekpodium TivoliVredenburg. Naar eigen zeggen behoort TivoliVredenburg in Nederland tot de podia die het best presteren op het gebied van duurzaamheid en is dan ook pionier in het omarmen van duurzame initiatieven binnen het horecalandschap. “We willen graag een proeftuin zijn waar onze partners innovatieve ideeën op het gebied van duurzaamheid kunnen testen”, zegt zakelijk directeur Suzanne van Dommelen.

Als de pilot succesvol blijkt, wil Walraven Sax dit systeem de toekomst maken voor de hele wijnindustrie. “Ons ultieme doel is dat alle wijnflessen in Nederland worden hergebruikt”, aldus commercieel directeur Manuela Feijoo Jimeno van Walraven Sax. Partner en horecaleverancier AB InBev neemt het logistieke gedeelte van de pilot op zich. De pilot startte eind april en zal drie maanden duren.

Dit artikel verscheen eerder op: BeverageNL

Altijd op de hoogte blijven?