Congres over de aanpak van de Fusarium verwelkingsziekte bij bananen

25 juli 2018

Wetenschappers van over de hele wereld komen 28 juli in Boston bij elkaar om te spreken de aanpak van de Fusarium verwelkingsziekte bij bananen. Het is de eerste keer dat dit probleem tijdens een internationaal wetenschappelijk congres zo uitvoerig wordt besproken. Zo’n 100 specialisten en vijftien sprekers delen hun ervaringen en bespreken wat er nodig is om deze ziekte te bestrijden. Onder hen Gert Kema van Wageningen UR en Andrew Biles van Chiquita.

Fusarium verwelkingsziekte

De Fusarium verwelkingsziekte of Panamaziekte wordt veroorzaakt door een Fusarium bodemschimmel, de zogenaamde Tropical Race 4 (TR4). Deze schimmel infecteert de wortels, tast het vaatsysteem aan en doodt uiteindelijk de bananenplant. TR4 bedreigt niet alleen de Cavendish banaan, die het meest wordt verbouwd, maar ook andere bananensoorten. Bananen behoren wereldwijd tot de belangrijkste voedingsgewassen en zijn ’s werelds meest gegeten fruit. Een gezamenlijke aanpak is noodzakelijk om de verspreiding van TR4 tegen te gaan.

Internationaal Congres over Fytopathologie

Professor Gert Kema van de Wageningen University & Research en Prof. André Drenth van de University of Queensland, Brisbane, twee autoriteiten op het gebied van bananenziekten, leiden de sessie leiden die onderdeel is van het Internationale Congres over Fytopathologie (ICPP). Kema: “Het doel is om een permanente oplossing voor de gevreesde TR4 te vinden. Momenteel is er geen effectieve behandeling voor TR4 als een bananenplant is geïnfecteerd. De enige tegenmaatregel is om overdracht via aangetaste grond, geïnfecteerde planten en verontreinigde materialen naar schone gebieden te voorkomen.”

Andrew Biles van Chiquita opent het congres. Het bedrijf ondersteunt het event. “In onze internationaal verbonden wereld, kent TR4 geen grenzen. De verspreiding van de ziekte, voornamelijk in Zuidoost-Azië, is goed in kaart gebracht door de FAO. De ziekte kan overal voorkomen en bedreigt kleine en grote plantages, rijk en arm. Wij willen graag helpen bij het vinden van een duurzame oplossing voor deze dreiging voor de bananenindustrie. De bananenproductie houdt niet op, maar kan aanzienlijk worden aangetast. We moeten nu gezamenlijk in actie komen,” aldus Andrew Biles.

Altijd op de hoogte blijven?