Consumenten kopen prijsbewuster Sinterklaaslekkernijen

30 november 2022 Redactie Bakkers in bedrijf

Dit jaar viert 56 procent van de Nederlanders Sinterklaas. Ruim zes op de tien Nederlanders let vanwege de hoge inflatie scherper op prijzen van Sinterklaaslekkernijen. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van VBZ, branchevereniging voor koek, snoep, chocolade, zoutjes en noten.

De kruid- en pepernoot zijn volgens de peiling de populairste lekkernij, gevolgd door de chocoladeletter en gevulde speculaas. Op de vierde plaats staan gezamenlijk amandelstaaf en speculaasbrokken. De top-5 wordt afgemaakt door marsepein. Gevulde speculaas en amandelstaaf vinden de meeste aftrek onder 65-plussers. Als schoencadeautje is de chocoladeletter of varianten daarop topfavoriet.

Geert Jan Zandbergen, commercieel directeur van kruidnotenmerk Bolletje: “We zien de afgelopen jaren een trend dat de kruidnoot steeds meer een najaarslekkernij wordt, waarbij men geniet van nieuwe smaakvarianten, zoals onze Stroopwafel kruidnoten. Dit jaar zien we ook een goede ontwikkeling van de naturel kruidnoten, waarschijnlijk omdat er weer meer Sinterklaasvieringen zijn en vanwege het toenemende prijsbewustzijn.”

Invloed van prijsstijgingen

De sterk gestegen prijzen hebben duidelijk invloed op de inkoop van lekkernijen. Ruim zes op de tien Nederlanders let scherper op de inkoop: minder en goedkoper. Inkomen speelt daarbij een grote rol. Hoe kleiner de beurs hoe scherper de inkoop. Daarentegen wijzigt vier op de tien van de meer dan twee keer modaal verdieners niets in haar/zijn koopgedrag. Ondanks een hoger prijsbewustzijn zijn veel Nederlanders bereid extra te betalen voor duurzame producten. Dit beeld komt bij alle inkomensgroepen naar voren. Gekeken naar leeftijd is de categorie 18- tot 24-jarigen (Generatie Z) het meest bereid meer neer te tellen voor duurzame(re) lekkernijen: bijna een op de drie is bereid tot 20% extra te betalen.

VBZ Sinterklaas peiling

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?