Consumentenbond: "Erwtensoep supermarkt vaak ongezond"

23 januari 2018

Erwtensoep uit de supermarkt bevat vaak erg veel zout. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.  Hiervoor testte de Consumentenbond 15 soorten erwtensoep uit de supermarkt. Meer dan de helft scoorde onvoldoende op het zoutgehalte. Zes soepen kregen een onvoldoende voor verzadigd vet.

Volgens de Consumentenbond zijn de zoutste soepen Markant Erwtensoep, Plus Erwtensoep, Albert Heijn Gevulde erwtensoep en Jumbo Boeren erwtensoep. Unox Biologische erwtensoep bevat het minste zout. In veel soepen zit meer dan twee gram zout per 250 ml, terwijl het advies van de Gezondheidsraad is om maximaal zes gram zout per dag binnen te krijgen. De soepen bevatten daarnaast ook behoorlijk wat verzadigd vet. Teveel zout en verzadigd vet kunnen leiden tot een grotere kans op hart- en vaatziekten.

In een laboratorium onderzocht de Consumentenbond de hoeveelheid zout, verzadigd vet en vlees in de erwtensoepen. Ook keken ze naar het dierenwelzijn en beoordeelden ze het etiket. Daarnaast proefden 62 consumenten en zes erwtensoepexperts de soepen. De erwtensoep van Aldi kwam als Beste uit de Test. Consumenten vonden deze soep het lekkerst. Deze soep was ook de enige die een voldoende kreeg van het expertpanel.

Alle soepen uit de test voldoen aan de belofte van de levensmiddelenindustrie in 2014 om het zoutgehalte in soepen te verminderen. De onafhankelijke wetenschappelijke adviescommissie (WAC) beoordeelde deze belofte als slechts ‘matig ambitieus’. Ook omdat veel soepen al voldeden aan de door de industrie zelf opgelegde normen. De WAC adviseerde het zoutgehalte sneller te verminderen en drong aan op vervolgstappen. Omdat hier nog geen sprake van is, blijven de Consumentenbond en gezondheidsorganisaties aandringen op een intensievere aanpak van productverbetering.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?