DEN HAAG - De Consumentenbond wil met overheid en industrie een convenant sluiten over de reductie van zout in voedingsmiddelen.
Dat maakte de Consumentenbond bekend op het symposium Opzouten!, donderdagmiddag in Den Haag.
De bond pleit daarbij voor een stapsgewijze aanpak. In bijvoorbeeld brood moet de hoeveelheid zout geleidelijk maar gestaag - iedere 2 of 3 maanden - omlaag om de consument aan de flauwere smaak te laten wennen.
Uit onderzoek van de Consumentenbond en Wageningen UR blijkt dat jaarlijks 5.000 mensen overlijden door beroertes en hartinfarcten als gevolg van te veel zout.
In Nederland wordt gemiddeld 10 tot 12 gram zout per dag gegeten, aldus de Consumentenbond. Dat is tien keer meer dan nodig is.
De Consumentenbond reageert met de zoutactie op de nieuwe richtlijnen Goede Voeding van december 2006. Daarin staat de richtlijn van 6 gram per dag.
Crimineel zout
De bond stelt dat de consument daar niet voor verantwoordelijk is omdat meer dan zeventig procent van de inname uit verwerkte producten komt.
Het is dus eigenlijk verborgen zout. De Consumentenbond toonde een boodschappenkar met enkele levensmiddelen goed voor een totaal zoutgehalte van 120 gram. Op de foto bekijkt Marcel van Beusekom van de Consumentenbond de producten.
In het kader van het symposium onderzocht de Consumentenbond 344 producten. Daarvan bevatten er 17 meer dan 4 gram zout per portie en 4 zelfs meer dan 6 gram.
Uitschieter was de pizza van Al Capone met 9 gram. 'Het laboratorium omschreef deze pizza als crimineel zout', aldus Marcel van Beusekom van de Consumentenbond.
De verschillen binnen de productcategorieën zijn zeer groot, gemiddeld 52 procent. De Consumentenbond stelt daarom dat het goed mogelijk is zout ter verlagen.
De Consumentenbond streeft naar een reductie van 40 procent tegen het einde van 2010.
Lees ook:
FNLI niet achter zoutconvenant (26 april 2007)
'Zoutreductie 40% niet haalbaar' (26 april 2007)
FNLI richt taskforce zout op (23 april 2007)
Zie ook:
Dossier zout