‘Consumentenvraag stevia bleef achter, maar groei komt’

9 november 2012

UTRECHT - De consumentenvraag naar stevia is de afgelopen jaren achtergebleven bij de voorspellingen. Toch zal de wereldmarkt voor de zoetstof de komende jaren sterk groeien. Productiemogelijkheden in Nederland zijn vooralsnog beperkt.

Dat stelt Rabobank in het rapport Zoetstof tot nadenken, thema-update Suiker- en zoetstoffen.

De bank baseert zich daarbij op informatie van de stevia-producenten, het van oorsprong Maleisische PureCircle en het Chinese GLG Life Tech. PureCircle claimt 80 procent van het mondiale stevia-extract steviolglycosiden te produceren.

Door de achtergebleven vraag naar stevia is de steviavoorraad groot en de productie gedaald. De groei voor de komende jaren wordt vooral verwacht vanwege de mondiale trends tot gezonde voeding, vermijden van suiker in frisdranken en obesitas, stelt de Rabobank.

Gebruik soms lastig

Omdat suiker ook gebruikt wordt voor zaken als body en textuur, is het gebruik van stevia in sommige producten (bijvoorbeeld in de patisserie) nog lastig, stelt de thema-update. Toch verwacht de bank een verdere productontwikkeling op dit vlak, waardoor de vraag verder zal toenemen.

De uiteindelijke succesfactoren van stevia zijn, volgens de thema-update, afhankelijk van de producteigenschappen (smaak en beleving), voedselveiligheids- en gezondheidsaspecten, houdbaarheid en kostprijs.

Productie in Nederland?

In Nederland zijn al wel proefprojecten gestart, door onder meer DLV Plant in Colijnsplaat en in Westdorpe, maar voor zover de bank bekend, zijn er in Nederland geen arealen in productie.

De Rabobank sluit productie van Stevia in Nederland niet uit, al worden de komende jaren geen concurrerende Nederlandse productiearealen verwacht.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?