COV reageert op slachtmonitor NVWA: onbegrijpelijk en onterecht

25 mei 2023 Pixabay

Begin van de week publiceerde NVWA de slachthuismonitor over de eerste helft van 2022. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zet vraagtekens bij deze cijfers en noemt het een onbegrijpelijk en onterecht verhaal. Hieronder de complete reactie van COV.

De COV stelt vraagtekens bij het persbericht van de NVWA over de ‘Naleefmonitor Eerste halfjaar 2022’. Het wringt sterk bij de conclusies van de Inspecteur Generaal (IG) op basis van interne cijfers, die de NVWA aanvullend uit de hoed haalt. Die zijn voor de bedrijven verder niet na te gaan en kunnen ook niet geplaatst worden.

Naleving van meer dan 99,5 procent

In genoemde periode heeft de NVWA liefst 40% meer controles uitgevoerd: 26.500 in totaal. Dat is per roodvleesslachterij bijna 50 controles per week. Daarbij zijn zo’n 20% minder overtredingen geconstateerd: 98 vaststaande overtredingen. Dit betekent een correcte naleving van meer dan 99,5%. Een positieve ontwikkeling bij toch al zeer hoge percentages in het voldoen aan de diverse welzijns- en hygiëneregels.

Gegevens niet verifieerbaar

Toch schuift de IG die goede tendens terzijde en veroordeelt de slachterijen publiekelijk op basis van onbekende, interne NVWA-cijfers waar sprake zou zijn van ‘5700 tekortkomingen’. De NVWA gegevens zijn door de bedrijven en de brancheorganisatie niet verifieerbaar. Er is ook geen mogelijkheid tot bezwaar of beroep.

Onduidelijkheid

Zo’n 1400 bevindingen zouden gaan over het dierenwelzijn, maar hoe en wat is niet duidelijk. Uit het verhaal blijkt tenslotte, dat dit voor roodvlees slachthuizen slechts 3 vaststaande boetes heeft opgeleverd. Dit alles roept bij de COV en de aangesloten bedrijven de nodige vragen op.

Bron: COV

 

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?