Cultivated en AlgO winnaars ReThink Protein Challenge
In de Grand Finale van de ReThink Protein Challenge, georganiseerd door Wageningen University & Research, kwamen Cultivated en AlgO als winnaars uit de bus. De studententeams bedachten unieke innovaties die kunnen bijdragen aan de eiwittransitie.
WUR organiseerde de challenge dit jaar voor de tweede keer. De universiteit vraagt studenten van over de hele wereld hoe zij de eiwittransitie zouden aanpakken. Naast nieuwe eiwitten bedenken, moeten de deelnemende teams nadenken over de verkoopbaarheid van hun product en hoe hun innovatie de wereld positief beïnvloedt. Tijdens de vorige ReThink Protein Challenge won het idee van de inmiddels succesvolle start-up FUMI Ingredients, zie ook het artikel Je ei kwijt in gist uit EVMI4.
Winnaar in de categorie Prototyping, waarbij het team een compleet businessplan en een Minimum Viable Product moest laten zien, is Cultivated. Het product van team Cultivated is een melkvetvervanger, geproduceerd met precisiegistfermentatie, dat zou kunnen dienen om zuivelalternatieven te verbeteren. De jury, bestaande uit vertegenwoordigers van bedrijven als Lely en DSM, noemen het product ‘zeer relevant’ en het zou een ‘game changer’ kunnen zijn, aldus het persbericht van WUR.
Team AlgO won in de categorie Ideation, waarvoor de deelnemers een goed uitgewerkt, concreet zakelijk voorstel schreven. AlgO bedacht een concept om microalgen te kweken op afvalstromen. Hun idee voor een draagbare faciliteit ‘biedt veel flexibiliteit’, aldus de jury. ‘Je kunt het overal brengen waar de afvalstroom is.’
De winnende teams ontvangen respectievelijk €6000 en €3000 en zullen professionele ondersteuning krijgen om hun projecten verder te ontwikkelen voor een echte impact op de wereldwijde eiwitvoorziening.
Publiekslieveling was met 53% van de stemmen team Blue Chitin, dat een voeradditief voor visvoer bedacht, gemaakt met afval van de garnalenindustrie. Andere winnaars in de Grand Finale stelden voor om insecten te betrekken voor eiwitten of om de bijproducten van bestaande industrieën te gebruiken, zoals tomatenzaden. Twee teams stelden voor om gistorganismen genetisch te manipuleren om eiwitten te produceren voor zuivelalternatieven.