Van Dam: '8,5 miljoen subsidie voor innovaties'

14 oktober 2016

Het kabinet stelt 8 miljoen euro aan subsidie beschikbaar voor hightech innovaties. Bovendien komt er 500.000 euro voor ‘start-up accelarators’, die start-ups gaan ondersteunen en de introductie van innovaties versnellen. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken donderdag tijdens de Food Valley Expo bekendgemaakt.

De 8 miljoen euro voor hightech innovaties moet zorgen dat de Nederlandse landbouw en voedselindustrie duurzamer kan produceren en toonaangevend blijft. Naar verwachting investeert het bedrijfsleven een vergelijkbaar bedrag. Van Dam: "De Nederlandse landbouw staat internationaal bekend als innovatief en efficiënt. Met de toepassing van de nieuwste innovaties uit de hightech en ICT kunnen we die positie verder versterken. Dat draagt bij aan de wereldwijde opgave om genoeg eten te produceren op een duurzame manier, en biedt ook kansen voor onze export."

Het geld voor hightech innovatie wordt ingezet via het Topsectorenbeleid. De drie Topsectoren Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Hightech selecteren projecten die technologie uit de verschillende expertises combineren om daarmee innovatie te versnellen. Bijvoorbeeld door technologie uit de medische wereld of de ruimtevaart toe te passen in de landbouw. De gehonoreerde innovatieprojecten en de omvang van de investering worden binnen enkele weken bekendgemaakt.

Start-up accelerators

Van Dam kondigde bovendien aan dat er nog eens 500.000 euro beschikbaar komt voor ‘start-up accelarators’, die start-ups gaan ondersteunen en de introductie van innovaties versnellen. Zo worden start-ups door gevestigde bedrijven gecoacht en begeleid in het ontwikkelen van ondernemerschap, bedrijfsplan en marketingconcept. De accelerators verbeteren ook de toegang tot investeringsfondsen en risicokapitaal. Begin 2017 start de eerste accelerator voor tuinbouw. Daarna volgen accelerators voor food en agritech.

Gezonde maaltijdbox

Van Dam was donderdag op de Food Valley Expo op Nationaal Sportcentrum Papendal om de Dutch Agri Food Week te openen, met meer dan honderd evenementen in heel Nederland in de periode 12 tot 25 oktober. Kinderen van de Beatrixschool in Wolfheze boden hem bovendien een gezonde maaltijdbox aan (zie foto). De box is door FoodforCare ontwikkeld voor de Efteling. Van Dam proostte op de Food Valley Expo ook nog met de winnaars van de Food Valley Award.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?