De ACM en WUR-onderzoekers ondernemen actie tegen ‘greenwashing’

10 april 2025 Redactie EVMI Pixabay
NIEUWS | Consumenten worden misleid door duurzaamheidsclaims in de supermarkt. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) introduceert een actieplan tegen deze ‘greenwashing’ van voedingsmiddelen. De hele sector krijgt een brief van de ACM en de autoriteit gaat steekproeven doen. Onderzoekers van de WUR werken aan een bredere oplossing: één duurzaamheidskeurmerk.

Stichting Wakker Dier slaat alarm: greenwashing misleidt de consument in de supermarkt. Wie bijvoorbeeld langs de rij met zuivelproducten loopt, ziet vaak groene weiden op de verpakkingen staan. Producten die claimen 'natuurlijk', 'milieuvriendelijk' of 'diervriendelijk' te zijn, worden goed verkocht. De claims spreken echter lang niet altijd de waarheid. 

De ACM geeft Wakker Dier gelijk

Edwin van Houten, directeur Consumenten bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM), bevestigt de zorgen van Wakker Dier. "Veel bedrijven hebben de neiging nogal absolute uitspraken te doen, of ze komen met vage, niet onderbouwde duurzaamheidsclaims, zoals 'CO₂-neutraal' of 'groen'. Als je zo'n claim niet kunt staven met harde feiten, dan misleid je de consument.” Greenwashing ondermijnt volgens Van Houten ook eerlijke concurrentie. "Een onderneming die écht investeert in duurzaamheid kan zich op deze manier niet onderscheiden van bedrijven die slechts doen alsof”, aldus Van Houten.

Actieplan tegen greenwashing

De ACM komt nu met een actieplan tegen misleidende duurzaamheidsclaims in de voedingsindustrie. "Binnenkort schrijven we een brief aan de hele sector. De strekking daarvan is: 'Let op, er zijn duidelijke regels waar je je als bedrijf aan dient te houden'." Van Houten vindt dat bedrijven beter hun best moeten doen om eerlijk en transparant te zijn. Producenten krijgen straks de ruimte om verbeteringen door te voeren. De ACM gaat steekproeven uitvoeren om bedrijven aan te moedigen om beter hun best te doen om eerlijk en transparant te zijn. "Zo zullen we zien hoe het ervoor staat. Als bedrijven niet duidelijker worden en halsstarrig blijven zeggen 'ik ben wel duurzaam', zonder onderbouwing, dan kunnen wij boetes opleggen", aldus Van Houten. 

Één duurzaamheidskeurmerk als structurele oplossing

Onderzoeker Koen Boone van Wageningen University & Research (WUR) vindt het actieplan van de ACM een goede zaak, maar plaatst ook kanttekeningen. "Het is heel goed dat ze valse duurzaamheidsclaims onder de loep nemen, maar zo kunnen ze misschien tien zaken per jaar onderzoeken. Je zou eigenlijk meer naar een structurele oplossing toe willen."

Boone werkt met WUR-collega’s aan de ontwikkeling van één duurzaamheidskeurmerk voor voedingsmiddelen. "Zo'n label moet niet alleen voor de consument, maar ook voor de overheid en investeerders duidelijkheid geven over hoe groen een product daadwerkelijk is." 

Het nieuwe duurzaamheidslabel laat zich qua opzet wat vergelijken met het energielabel of met de Nutri-Score. Met een score heeft de consument direct een goede indruk hoe duurzaam een product daadwerkelijk is. Er worden daarbij allerlei aspecten meegenomen. Het uiteindelijke doel is om het makkelijker te maken voor bedrijven om te weten wat wel en niet mag, maar ook voor instanties om te controleren of een claim klopt.

Green Claims Directive 

Ook de Europese Commissie is bezig met een brede oplossing: het zogeheten Green Claims Directive. Er is nieuwe regelgeving in de maak, waarbij gekeken wordt naar de effecten over de hele productieketen, niet alleen maar naar een klein stukje.

Bron: EenVandaag


In het najaar van 2024 introduceerde Milieu Centraal een keurmerkenwijzer om nep logo’s in de supermarkt aan te pakken.

Lees nu het artikel

Altijd op de hoogte blijven?