Deense vettax leidt tot run op winkels

3 oktober 2011

KOPENHAGEN - In Denemarken zijn consumenten, in aanloop op de vettax die dit weekend is ingevoerd, massaal naar de supermarkt gegaan om nog even ongezonde producten in te slaan.

Denemarken heeft sinds dit weekend (om overgewicht te bestrijden) belasting ingevoerd op producten met veel verzadigd vet, zoals roomboter, vlees, kaas en pizza’s.

De belasting bedraagt 16 kronen (2,15 euro) per kilo verzadigd vet in producten. De betrokken producten worden hierdoor gemiddeld zo’n 10 procent duurder. Zo is bijvoorbeeld een pak roomboter ongeveer 35 cent en een kilo varkensgehakt rond de 17 cent in prijs gestegen.

Zandtaartdeeg
De afgelopen weken hebben Deense consumenten vooral boter ingeslagen. Ook meldde de krant Politiken dat zandtaartdeeg een omzetstijging van meer dan 60 procent beleefde.

De Deense winkels verwachtten tonnen extra pizza's, boter en volle melk te verkopen en dachten hierop voorbereid te zijn. Toch konden ze de vraag naar producten met verzadigde vetten niet bijhouden en waren er op een gegeven moment lege schappen.

Het Deense parlement heeft de vettax ingevoerd op advies van de gezondheidscommissie, om de Denen te stimuleren, producten met minder vet te kopen. De vettax levert de Deense schatkist naar verwachting zo'n 200 miljoen euro per jaar op. De detailhandel blijft fel tegen de maatregel.
 
Lees ook:
Hongarije voert hamburgertax in (12 juli 2011)

Denemarken wil verzadigd vettax (1 april 2011)

'Vettax is niet praktisch uitvoerbaar' (10 februari 2011)

Helft Europeanen voor vettax (14 januari 2011)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over de vettax

Altijd op de hoogte blijven?