KOPENHAGEN - De Deense regering wil waarschijnlijk af van de vettax. Ook de plannen voor een belasting op suiker per 1 januari 2013 zijn mogelijk van de baan.
Dit volgt op een landelijke campagne die de Deense Kamer van Koophandel en vakbonden als NNF (onder meer voor werknemers in de voedingsmiddelenindustrie) vorige maand gestart zijn. Dat meldt Foodnavigator.
Hierin stellen ze dat de belastingen slecht zijn en van tafel moeten, omdat consumenten door de overheidsmaatregel grootschalig in de omliggende landen, Duitsland, Polen en Zweden, gaan shoppen.
Fors banenverlies
Deze bestedingen buiten het land, zorgen er alleen maar voor dat Deense banen in de retail en de voedingsmiddelenindustrie verloren gaan, vinden ze
Het Deense Landbouw- en voedselagentschap heeft becijferd dat de 2 belastingen samen zorgen voor het verlies van 2400 Deense banen, waarvan 1300 door de vettax.
De al ingevoerde vettax bedraagt 16 Deense kronen (2,15 euro) per kilo verzadigd vet op de prijs van voedingsmiddelen, die variëren van boter en melk tot pizza’s, olie, vlees en verpakte maaltijden.
De voor 1 januari 2013 geplande suikertax zou een verhoging van de prijzen van onder meer snoep, desserts, uitjes en jam betekenen. Een liter yoghurt moet dan 5 kronen (67 eurocent) meer gaan kosten
Volgens de campagne zijn de prijzen van voedingsmiddelen in Denemarken nu al de hoogste in de wereld. Bovendien lijken de maatregelen niet te helpen om de Denen gezonder te laten eten.
Onderdeel belastingplan
De minister van belastingen en het kabinet hebben verklaard dat ze bereid zijn de belastingen te laten vervallen of niet in te voeren.
Lastig is wel dat de belasting op verzadigd vet en op suiker onderdeel uitmaken van een groter belastingplan. Als de overheid deze inkomsten misloopt, zullen deze op een andere manier moeten binnenkomen.
Linkse kamerleden en conservatieven hebben alternatieve voorstellen tot op dit moment van de hand gewezen.
Lees ook:
- Klink: ‘Stel geen nationale voedingspolitie in’ (28 juni 2012)
- Britse ‘pastytax’ van de baan (30 mei 2012)
- Belgische minister overweegt vettax (20 april 2012)
- VN-rapporteur wil taks op ongezonde voeding (7 maart 2012)
- Frankrijk krijgt frisdranktax (29 december 2011)
- Adviesraad: vettax en hoge BTW op voeding (13 december 2011)
- Deense vettax leidt tot run op winkels (3 oktober 2011)