BEDRIJFSINFORMATIE | 3D-geprint voedsel belooft de manier waarop we voedsel waarnemen, bereiden en eten voor altijd te veranderen. Met een 3D-printer voor eten kun je je vrienden snoep en chocolaatjes in de vorm van hun gezicht cadeau doen, een heerlijke hamburger helemaal zelf maken of zelfs hartvormige pizza 3D-printen om je verjaardag te vieren - en dat allemaal binnen een paar minuten, al heb je hiervoor wel een contract bij een energieleverancier nodig. Onderstaand vind je een paar van de interessantste 3D-geprinte voedselprojecten van dit moment die als doel hebben om onze manier van eten te veranderen!
Biometrische 3D-geprinte sushi
Een project dat misschien wel de meeste kans heeft om de manier waarop we eten te veranderen, komt van Open-Meals, een bedrijf met een 100-jarige visie om voedsel volledig te digitaliseren. De eerste stap van deze 100-jarige reis neemt de vorm aan van hun restaurant, Sushi Singularity, dat in Tokio, Japan, wordt geopend. Bij het maken van reserveringen dienen gasten hun biometrische gegevens in, inclusief monsters van hun DNA, urine en ontlasting. Wanneer de gast arriveert, gebruikt Sushi Singularity deze informatie om een maaltijd voor hen in 3D te printen die inspeelt op hun specifieke voedingsbehoeften.
Food Ink
Food Ink was een pop-uprestaurant in het hipstergedeelte van Shoreditch, Londen, dat 3D-geprint voedsel naar het VK bracht. Het restaurant, gelanceerd in 2016, was volledig 3D-geprint; niet alleen het eten en desserts, maar ook alle stoelen, lampen en decoraties van het restaurant. Bezoekers kregen negen kleine gangen 3D-geprint voedsel voorgeschoteld, geprint op byFlow Focus foodprinters. Food Ink bracht vervolgens hun concept naar Barcelona, met toekomstige geplande lanceringen in Singapore en Dubai. Het Food Ink-concept laat zien dat artistiek 3D-geprint eten de luxe eetervaring van de toekomst kan worden.
Gerecycleerde 3D-geprinte koekjes
In plaats van naar de toekomst te kijken, gelooft het in Nederland gevestigde bedrijf Upprinting Food dat 3D-foodprinten kan helpen bij het bestrijden van onze huidige problemen met voedselverspilling. Upprinting begon als het afstudeerproject van student industrieel ontwerpen en levensmiddelentechnologie Elzelinde van Doleweerd. Het bedrijf zorgt ervoor dat voedsel niet wordt verspild en maakt het in plaats daarvan opnieuw tot eetbaar filament en koekjes. Hun proces begint met het verzamelen van voedsel dat bestemd is voor afval, meestal als gevolg van lelijkheid of overrijpheid. Aangezien brood het meest weggegooide product van Nederland is, begon Elzelinde met recepten op basis van brood om de koekjes te 3D printen.
3D-geprint dierproefvrij en milieuvriendelijk vlees
Een aantal startups is bezig met het maken van 3D-geprint vlees dat de smaak, textuur en zelfs geur van echt vlees nabootst, maar met 3D-printbare en plantaardige materialen. Bedrijven als Novameat en Redefine Meat werken aan 3D-printbare biefstukken en andere producten met behulp van unieke plantaardige verbindingen die smaken naar het bloed, vet en spieren waaruit traditionele vleesaroma's bestaan. Plantaardige oliën bootsen de smaak van vet na, terwijl peulvruchten en bonen de spiersmaak creëren. Deze worden vervolgens samen 3D geprint met behulp van gespecialiseerde vlees 3D-printers. Deze producten moeten dan ook de vervangers van echt vlees worden!