
De supermarktketen, met 132 vestigingen en meer dan twee miljoen wekelijkse klanten, wil de afhankelijkheid van fossiel gebaseerde plastic verpakkingen verminderen, zonder in te boeten op voedselveiligheid, houdbaarheid en klantgemak, en zonder de consumentenprijs significant te verhogen.
Alternatieven voor verpakkingen gezocht
Dirk van den Broek, onderdeel van inkoopcollectief Superunie, zoekt naar diverse oplossingen, waaronder alternatieven voor single-use verpakkingen, biologisch afbreekbare materialen, efficiënte verpakkingsconcepten, verpakkingsvrije retailmodellen en strategieën voor consumentenbetrokkenheid. Ook "wildcard innovaties" worden aangemoedigd.
De noodzaak is groot, gezien de wereldwijde productie van 300 miljoen ton plastic afval per jaar, waarvan de helft voor eenmalig gebruik. Europese richtlijnen, zoals de Single Use Plastics (SUP) richtlijn en de Richtlijn Verpakkingen en Verpakkingsafval, dwingen supermarkten tot actie.
Serieuze intenties en budget
Dirk van den Broek heeft serieuze intenties en budget om een (deel)oplossing te vinden voor een van de verpakkingsuitdagingen en biedt potentiële samenwerkingsmogelijkheden, waaronder het fungeren als launching customer, het opzetten van pilotprojecten in hun winkels en het introduceren van innovators bij hun leveranciers. Ook de opschaling naar de aangesloten supermarkten van Superunie is een optie.
Innovators worden uitgenodigd om een pitchdeck van maximaal zes pagina's of 18 dia's in te dienen, met daarin de oplossing, een pilotbeschrijving en een teambeschrijving. De deadline voor inzendingen is maandag 24 maart om 17:00 (CET).
Bron: Shutterstock