Het verpakkingsevent Empack en Packaging Innovations komt steeds dichterbij. Op 5 en 6 april vindt de beurs plaats in Brabanthallen in Den Bosch. Dit zijn de activiteiten op de beursvloer.

Grenzeloze ontwikkelingen op het Business Terras

De verpakkingsindustrie staat niet stil. Meer dan ooit werkt iedereen aan duurzamere oplossingen. Nu is hét moment om over te gaan tot actie. De verpakkingsprofessionals kunnen hierover op 5 april om 10:00 uur, na de officiële opening van de beurs, in gesprek gaan tijdens een paneldiscussie door Vereniging Nederlandse Verpakkingsdeskundigen. Onder leiding van moderator Lucy van Keulen wordt er gesproken over de inzet van kunststof en karton in verpakkingen. Met sprekers als Arie Hooimeijer (Oprichter van PaperInnovator BV), Rob Verhagen (Sustainability Director van Oerlemans Packaging Group), Sanne Westra (Sr. Beleidsmedewerker Circulaire Economie bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) en Tom Ligthart (TNO).

Op de tweede dag, ook om 10:00 uur, wordt er met diverse spelers uit de verpakkingsketen stilgestaan bij de vraag: hoe gaan consumentenverpakkingen veranderen? Wordt het re-use, refuse, recycle of rethink? Laat de consument zich leiden door marketing, of dwingt hij met zijn keuzes de markt tot verandering? Stuurt de overheid de markt met regels, of stuurt de markt de overheid door zelf te innoveren? Met rondetafelsprekers Diede Vendrig, Team lead behavior bij Unravel Research, Rolf van Sprang, Senior Packaging Expert bij KIDV, Rik Hennink, CEO van Van Hordijk en Joanna Olszanska, CEO van Yoyo Boost Reuse.

Empack spreker

Na de kickstarts zijn er verschillende pitches te volgen over de laatste innovaties van partners als Oerlemans Packaging Group, CIRCO, Now New Next en KIDV. Dit onder leiding van juryleden Charles van Reij (Global Lead packaging, Cradle to Cradle) en Nienke Steen (Lead Apparel, Cradle to Cradle). Innovaties helpen de verpakkingswereld vooruit. En die ontwikkeling is grenzeloos.

Het kennistheater op Empack en Packaging Innovations

Wil jij weten hoe je een duurzame supply chain creëert? Of hoe duurzaam papier en karton eigenlijk zijn? In het kennistheater praten experts je bij over de laatste ontwikkelingen uit het vakgebied. Zo vertelt Frank Vandewal van Tetra Pak over drankkartons als low-carbon circulaire verpakkingsoplossing.

Ook Packaging Innovations heeft verschillende kennissessies die voor de foodindustrie interessant zijn. Bijvoorbeeld de sessie van Thijs Wester en Marco van Hellenberg Hubar, die vertellen over de pilot van Picnic en PAKT met inzameling en verwerking van herbruikbare verpakkingen.

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Maak kennis met de winnaars en finalisten van de Gouden Noot

De Gouden Noot: ‘s werelds meest competitieve verpakkingsinnovatiewedstrijd. Al 31 edities lang strijden bedenkers van duurzame, effectieve en innovatieve verpakkingen om de unieke winnaarstrofee met daarin een massief gouden walnoot. Wereldwijde bekendheid staat de winnaar te wachten bij het binnenslepen van deze prijs. Een van de manieren waarop dit gebeurt, is via een tentoonstelling op toonaangevende verpakkingsevents. In 2023 debuteert de Gouden Noot op Empack. Al bij binnenkomst staan de winnaars én finalisten van 2022 prominent in de schijnwerpers. Daarnaast neemt Corné Huijben, Manager Kennisontwikkeling bij het NVC, de bezoekers mee in 60 jaar innovaties op donderdag 6 april.

Het Re-use Paviljoen en workshops op Packaging Innovations

Op dit paviljoen gaat het in basis om het hergebruik van verpakkingen om o.a. minder afval te creëren. Het produceren van duurzame materialen met een langere gebruiksduur is beter voor het milieu. Waarom zou je kiezen voor wegwerpmateriaal, terwijl je ook voor een materiaal kan kiezen dat meerdere malen meegaat en waarvan de kwaliteit gewaarborgd blijft? En wat doet dat met de kostprijs van je verpakking? Op deze vragen en meer geven partijen, zoals Circulware, YoYo Boost Reuse, Planet Reuse en Hobart Nederland de bezoekers graag antwoord.

Empack duurzame verpakkingen

Brandowners, packaging designers, marketeers of vouwkartonnagebedrijven zijn vaak op zoek naar verpakkingsoplossingen met duurzame en hernieuwbare grondstoffen. Veelal heeft het als doel om na gebruik de verpakking nieuw leven in te blazen, waarbij de recycling-procedure optimaal bewaakt dient te blijven. Twee dagen verzorgt Vouwkarton Platform - een uniek netwerk dat zich richt op de promotie van de kennis over vouwkarton - een aantal workshops, in samenwerking met enkele leden en relaties zoals Pro Carton, Folding Boxboard Eerbeek, IPP Packaging Materials en Grafische Groep Matthys.

Algemeen

Daarnaast heeft de beurs in totaal 270 deelnemers, waarvan 30 op Packaging Innovations en 40 op het gebied van Automation4Packaging. Beide nieuw tijdens Empack. Ter ere van het 20-jarig bestaan biedt Empack naast een vol deelnemersveld en een zeer uitgebreid actueel programma iets lekkers aan voor bij de koffie (allebei gratis) voor iedere bezoeker en is er voor deelnemers een feestavond met band op woensdagavond 5 april. Ook kunnen de bezoekers een uniek geprint frisdrank blikje meekrijgen in samenwerking met Aroja Xorfex

Nog niet aangemeld voor de beurs? Meld je hier gratis aan.

Altijd op de hoogte blijven?