Doorstart bedrijf Marc van Rijsselberghe

17 juli 2020

Beeld: Wikipedia Commons

Verschillende bedrijven die onder Saline-Farming vielen, maken een doorstart. Waddenwier gaat verschillende wierproducten verkopen die op het land gekweekt worden. De Salt Farm Foundation zet het onderzoek naar zilte landbouw voort.

Waddenwier

Waddenwier teelt zeesla op Texel in bassins met vers zilt bronwater. Het bedrijf kan dagelijks oogsten uit de bassins. Het wier heeft een truffelachtige smaak door de manier van kweken. Het grootste deel van het wier wordt gedroogd verkocht. Via de webshop www.zeewiervantexel.nl zijn de producten te koop. Daarnaast verkoopt het bedrijf molentjes met bijvoorbeeld ‘zeewier zout’ (een mengsel van gedroogde zeesla, -kraal,  -venkel, lamsoor en zout), ‘snufje zilt’ (gedroogde zeesla- en kraal) en gerookt zeezout. Volgens het bedrijf is het wier gezond omdat het een goede bron is van omega vetzuren, vezels, eiwitten en koolhydraten. Doordat het bedrijf de wieren op lage temperatuur droogt, blijven de mineralen in het product.

Verschillende initiatieven

Eind 2019 ging het bedrijf Saline-Farming failliet. Onder dat bedrijf vielen verschillende bedrijven, namelijk Ziltproefbedrijf/ Salt Farm Texel, Marc. Foods en Waddenwier. Door een reorganisatie binnen Saline-Farming kan het bedrijf nu een doorstart maken. Het onderzoek naar zilte landbouw dat het Ziltproefbedrijf/ Salt Farm Texel uitvoerde, zal verdergaan onder de naam Salt Farm Foundation. In samenwerking met het EU-project Interreg Noordzee doet de Salt Farm Foundation ook verder onderzoek naar het gebruik van zeewier als bemesting. In samenwerking met Port4Innovation ontwikkelt Waddenwier een snelle en betaalbare toepassing van zeewierproducten als voedingsmiddel en in cosmetica en farmaceutica.

Marc van Rijsselberghe

De initiatiefnemer en eigenaar Marc van Rijsselberghe is sinds tien jaar een voorloper op het gebied van zilte landbouw. Zijn uitgangspunt is dat er in landbouw met zilt water veel meer mogelijk is dan de wetenschappelijke en politieke consensus is. Wereldwijd groeit het oppervlakte verzilte grond. Het doel is om op deze grond wel voedsel te produceren voor een groeiende wereldbevolking. Van Rijsselberghe gaat hiermee tegen de trend in, want de meeste boeren willen verzilting zo veel mogelijk tegen te gaan.

Van Rijsselberghe onderzoekt welke plantenrassen bestand zijn of zelfs gedijen op brak water: “We hebben zo’n duizend rassen getest, van gerst tot aardbeien en sla. Het was een beetje alsof ik een vliegende auto wil verkopen. Wetenschappers zeggen dan meteen: ‘laat maar zien’. Op dat moment blijkt of dat je gek bent, of dat je een goed idee hebt. Wij hebben de afgelopen tien jaar bewezen dat landbouw met brak water wel degelijk een goed idee is.” Van Rijsselberghe richt zich nu ook op grond waar de grond wel te zout is om landbouw te bedrijven. Hier is het mogelijk om wieren te kweken. Van Rijsselberghe: “Wier is een uitstekende meststof omdat het veel eiwitten en mineralen bevat. Meststof bevindt zich echter in het lagere marktsegment, vandaar dat we ons nu in eerste instantie richten op wier als voedingsmiddel.”

Bron: Waddenwier

Altijd op de hoogte blijven?