Foodwatch heeft voedselproducent Dr. Oetker opgeroepen om te stoppen met het gebruik van de kleurstof titaniumdioxide (E171) in hun producten. De voedselwaakhond zegt de omstreden nanodeeltjes van de stof in producten van Dr. Oetker te hebben aangetroffen.

Titaniumdioxide is een e-nummer dat steeds meer onder vuur ligt. De witte kleurstof wordt onder andere gebruikt in kauwgom, snoep, gebak en toetjes en zou volgens verschillende onderzoeken kankerverwekkend zijn. Het grootste gevaar zou liggen bij zogenaamde nanodeeltjes van titaniumdioxide, die zich in organen kunnen ophopen en tumorgroei zouden stimuleren. Het RIVM publiceerde vorig jaar nog een onderzoek waarbij werd bevestigd dat zulke nanodeeltjes zich kunnen ophopen in de lever.

Dr. Oetker

Woordvoerders van Dr. Oetker zouden tegen Foodwatch Duitsland hebben gezegd dat de omstreden nanodeeltjes van de stof niet in hun producten te vinden zijn. De voedselwaakhond liet een laboratoriumanalyse uitvoeren op vier producten, waaruit bleek dat er in elk product weldegelijk een flinke hoeveelheid nanodeeltjes van de stof zaten. De titaniumdioxide in het ‘kruimelcakebakmengsel’ bestond voor 22 procent uit nanodeeltjes, bij de ‘grappige suikerogen’ is dit 33 procent en bij de ‘kant-en-klare suikerglazuur Classic’ 42 procent. De titaniumdioxide in de taartdecoratie ‘Rosa Mix’ bestond zelfs voor 100 procent uit nanodeeltjes. Eén van de producten met E171, namelijk Dr. Oetker Glazuur Wit (in Duitsland Zuckerguss Classic) wordt ook in Nederland verkocht.

Autoriteiten over E171

In tegenstelling tot stoffen als aspartaam, waar de meeste experts zich weinig zorgen om maken, bestaat er over E171 inmiddels gerede twijfel. Titaniumdioxide is door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek van de VN erkend als mogelijk kankerverwekkende stof. De voedselveiligheidsautoriteit in Frankrijk, ANSES, kwam recentelijk tot de conclusie dat er nog veel onzeker is vanwege de onvolledigheid van de beschikbare data. Op basis daarvan besloten de Franse autoriteiten E171 uit voorzorg van de Franse markt te verbannen. De Europese autoriteit EFSA gaf een positief advies, maar erkende dat er luwtes in het beschikbare onderzoek zitten. In Nederland twijfelen ook het RIVM en BuRO aan de veiligheid van titaniumdioxide.

Altijd op de hoogte blijven?