DSM opent nieuw Biotechnology Center in Delft

3 april 2017

DSM opent in Delft een nieuw, hypermodern Biotechnology Center. Met het center vergroot DSM de capaciteit van biotechnologisch onderzoek en ontwikkeling van toepassingen in voeding en voedingsmiddelen, diervoer, bio-brandstoffen, farma en biobased materialen.

Investeringsprogramma

De voltooiing van het nieuwe biotechnologiecenter is onderdeel van DSM’s investeringsprogramma van €100 miljoen voor uitbreiding van onderzoek en ontwikkelingsfaciliteiten in Nederland dat in 2013 is gestart. Het center huisvest het breedst mogelijke gamma aan biotechnologische specialisaties onder één DSM-dak. In dit innovatiecluster bouwen meer dan 400 onderzoek- en ontwikkelingsexperts voort op een solide traditie van meer dan 150 jaar fermentatie en biotechnologische innovatie in Delft.

Delft

Het nieuwe biotechnologie center is een volgende stap in de ontwikkeling van de site in Delft, waar DSM Food Specialties zijn wereldwijde hoofdkantoor heeft. DSM heeft de site in Delft de afgelopen jaren uitgebreid met onder meer een groot, modern voeding- en applicatiecenter. Ook heeft DSM, samen met andere industriepartijen, geïnvesteerd in een hypermoderne fermentatie proeffabriek op de site in Delft. Daarnaast is de site een belangrijke industriële productiesite voor onder meer halffabricaten voor antibiotica en gistextracten en smaakstoffen.

Steviaplant

Momenteel wordt er in het nieuwe biotechnologiecentrum gewerkt aan innovaties zoals de productie van fermentatieve steviol glycociden. Dit zijn de caloriearme, zoetsmakende moleculen in de steviaplant, als antwoord op de wereldwijd groeiende vraag naar suikerarme voedingsmiddelen en dranken. DSM's kennis en expertise op het gebied van fermentatie helpt om in de groeiende vraag naar zuivere, kwalitatieve en duurzaam geproduceerde steviol glycosides te voorzien.

Extract van raapzaad

Daarnaast ontwikkelden DSM-wetenschappers in het biotechcentrum een nieuwe technologie waarmee het oneetbare product dat bij de extractie van raapzaad- of canola-olie overblijft, wordt omgezet in een hoogwaardig plantaardig eiwit voor veelzijdige toepassingen in de levensmiddelenindustrie. Deze 'proteïnen van de toekomst' komen tegemoet aan de wereldwijd toenemende vraag naar proteïnen.

Diversiteit aan specialisaties

De diversiteit aan specialisaties binnen DSM's Biotechnology Center trekt veel talent aan. In het nieuwe centrum werken 400 wetenschappers, die 27 nationaliteiten vertegenwoordigen. Het biotechnologiecentrum vormt het hart van Biotech Campus Delft. Biotech Campus Delft is een initiatief van DSM Delft, de Technische Universiteit Delft, de gemeente Delft en de provincie Zuid-Holland. Delft staat internationaal bekend om zijn expertise en zijn toonaangevende positie in de wereld op het gebied van biotechnologische ontwikkeling.

Rosalind Franklin Biotechnology Center

DSM's Biotechnology Center krijgt de naam Rosalind Franklin Biotechnology Center, als eerbetoon aan Rosalind Franklin (1920-1958). Zij was een briljante wetenschapper die tijdens haar tragisch korte leven een enorme bijdrage heeft geleverd aan onze kennis en ons begrip van de structuur van DNA. Hiermee legde ze de basis voor de moderne biotechnologie. Met het eren van Rosalind Franklin brengt DSM hulde aan alle vrouwelijke helden van de wetenschap.

Lees ook:

DSM gaat door met World Food Programme (21 december 2015)

Altijd op de hoogte blijven?