De Europese Unie zou de huidige beperkingen voor nieuwe genetische veredelingstechnieken aanzienlijk moeten versoepelen. Dit adviseert de Europese Commissie in een donderdag gepubliceerd rapport.
Het advies van de EC komt voort uit een verzoek van de EU in november 2019, nadat het Europese Hof van Justitie strikte beperkingen oplegde aan het genetisch modificeren van planten, dieren en mensen. Hieruit vloeide de huidige wetgeving op gmo’s (genetisch gemodificeerde organismen) voort. De EC stelt vast dat die uit 2001 stammende wetgeving echter niet goed aansluit bij veel nieuwere genoom-technieken, de zogenoemde NGT’s, zoals CRISPR-Cas.
Deze NGT’s kunnen bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem door bijvoorbeeld de ontwikkeling van planten die beter bestand zijn tegen ziektes en bepaalde omgevingsfactoren, terwijl er minder pesticiden nodig zijn om ze te verbouwen. Bovendien kunnen ze een hogere voedingswaarde hebben.
De EU-landbouwministers zullen het rapport deze maand bespreken. Ook zal de commissie over de bevindingen in het rapport in gesprek gaan met het Europees parlement en alle betrokken partijen en zal er de komende maanden gewerkt worden aan een effectbeoordeling en een nieuw wettelijk kader omtrent NGT’s.
Wat betreft een dergelijke wetgeving ligt de EU achter op landen als China en de VS, die momenteel al NGT-producten op de markt brengen.