Eerste statiegeldblikje ingeleverd

27 maart 2023 Redactie BeverageNL

Het eerste blikje met statiegeld is vandaag, 27 maart, ingeleverd. “Een belangrijke stap op weg naar de officiële start van het statiegeldsysteem voor blikjes vanaf 1 april”, aldus Statiegeld Nederland. De maatregel moet het zwerfafval terugdringen. Van de ingeleverde blikjes worden nieuwe verpakkingen gemaakt.

“We zijn blij dat er nu een statiegeldsysteem voor blikjes is”, zegt Raymond Gianotten, directeur van Statiegeld Nederland. “Alle partijen, van ICT-leveranciers tot blikproducenten en van supermarkten tot frisdrankfabrikanten, hebben zich de afgelopen tijd ingezet om op 1 april klaar te zijn voor statiegeld op blik. Een complexe operatie want hoewel het statiegeldsysteem voor een buitenstaander misschien eenvoudig lijkt, gaat er achter het innemen van blikjes een geavanceerd systeem schuil.”

Statiegeld op blikjes

Consumenten betalen €0,15 statiegeld voor blikjes waarop het statiegeldlogo staat. Deze kunnen ze inleveren bij meer dan 27.000 innamepunten. Bij supermarkten en tankstations langs de snelweg krijgen zij het statiegeld terug. Bij sportverenigingen en andere innamepunten, zoals bioscopen, doneren zij het statiegeld aan het goede doel. Belangrijk voor een goede inname is dat blikjes zoveel mogelijk ongedeukt zijn. Anders kunnen de innameapparaten de barcode niet scannen.

Met meer dan 27.000 innamepunten, 400 producenten van blikjes en ruim 2,5 miljard blikjes die elk jaar in Nederland worden verkocht, is de invoering van statiegeld op blikjes een grote operatie. Producenten kopen lege blikjes in grote volumes en voorbedrukt in. Omdat producenten grote voorraden kunnen hebben, soms zelfs van enkele maanden, komen er steeds meer blikjes met het statiegeldlogo op de markt. Producenten en verkooppunten maken eerst hun voorraden op, zodat er geen blik en drank verspild worden.

Landelijke campagne

Om consumenten te informeren dat vanaf nu statiegeld op blikjes zit en mensen aan te sporen statiegeldblikjes in te leveren, start Statiegeld Nederland zaterdag 1 april met een grote landelijke campagne. De campagne is onder andere online en op tv te zien en te horen op de radio.

“Het is een zeer intensief proces geweest”, zegt Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur Stichting Afvalfonds Verpakkingen. “Alle betrokken bedrijven en Statiegeld Nederland hebben hard gewerkt aan het statiegeldsysteem voor blikjes. Alleen door samen te werken kunnen we belangrijke stappen zetten naar een circulaire economie. Met statiegeld op blik worden blikjes weer opnieuw blikjes en gaan we zwerfafval tegen. Zo sluiten we de kringloop van verpakkingen en weten we zeker dat bij de volgende Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon minder blikjes in het zwerfafval gevonden worden.”

Statiegeld Nederland

Statiegeld Nederland zorgt voor de uitvoering van het statiegeldsysteem voor plastic flessen en blikjes. De ingezamelde verpakkingen worden gerecycled om het materiaal te kunnen gebruiken voor nieuwe flessen en blikjes. Voor meer informatie ga je naar www.statiegeldnederland.nl. Statiegeld Nederland is onderdeel van het Afvalfonds Verpakkingen.

Stichting Afvalfonds Verpakkingen

Het Afvalfonds Verpakkingen is namens de bedrijven die verpakte producten op de markt brengen verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van die verpakkingen. Ook het statiegeldsysteem valt onder deze verantwoordelijkheid. Het Afvalfonds streeft naar een circulaire economie waarbij verpakkingsmateriaal grondstof is én blijft. Elke verpakking telt!

Dit artikel verscheen eerder op: BeverageNL

Altijd op de hoogte blijven?