Effecten oorlog Oekraïne op de vismarkt

8 maart 2022 Pxhere
Foto: Pxhere

De oorlog in Oekraïne heeft ook gevolgen op onze economie. Denk aan stijgende prijzen voor grondstof en brandstof. Ook de visbranche heeft hier last van. Dat meldt Visserijnieuws.

Rusland is een belangrijke speler op de vismarkt. Na China, Verenigde Staten en Noorwegen is het de grootste witvisexporteur naar de EU. De Russen leveren bijvoorbeeld veel kabeljauw en Alaska pollak. De handel met Rusland heeft veel hindernissen. Zo verloopt het transport veel moeilijker en vishandelaren maken zich zorgen over het bancaire verkeer. En er dreigt een mogelijke importban waardoor de handel helemaal stil komt te liggen.

Momenteel importeert de EU voor ruim 300.000 ton vis uit Rusland. Nederland importeert volgens Eurostat, het statistisch bureau van de EU, voor zo’n 164 miljoen euro aan Russische vis. Daarnaast komt er veel Russische vis via China, waar de vis wordt verwerkt, naar Europa. En tot slot worden grote hoeveelheden Russische vis via Nederlandse havens als Rotterdam doorgevoerd. In importverbod kan tot grote verschuivingen leiden. Verschillende vishandelen uiten hierover hun zorgen tegen Visserijnieuws.

Bron: Visserijnieuws

Dit artikel verscheen eerder op: Vismagazine

Altijd op de hoogte blijven?