EFSA stelt aspartaam-opinie uit

14 mei 2013

PARMA - EFSA stelt de publicatie van de herevaluatie van aspartaam (E 951) uit tot november 2013. De opinie had deze maand moeten verschijnen.

Begin dit jaar riep EFSA belanghebbenden op te reageren op de conceptversie van de opinie. In de consultatieperiode, van 9 januari tot 15 februari, kreeg EFSA meer dan 200 reacties, onder meer over de wijze waarop het voedselagentschap studies voor de risicobeoordeling selecteert, de veiligheid van metabolieten (afbraakproducten) van aspartaam en de manier waarop onzekerheden in de conceptversie worden gemeld.

Op basis van de reacties hebben de leden van het ANS-panel van EFSA vastgesteld welke onderdelen van de conceptopinie verduidelijking behoeven, waaronder de weergave van onzekerheden. Ze hebben meer tijd  nodig voor de definitieve versie.

Veilig

In de conceptversie concludeerde het ANS-panel dat aspartaam bij de huidige aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) als veilig kan worden beschouwd. Wel moeten patiënten met de genetische aandoening fenylketonurie (PKU) oppassen. PKU-patienten kunnen geen fenylalanine afbreken. De herevaluatie van aspartaam maakt deel uit van de herevaluatie van alle additieven in voedingsmiddelen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?