EFSA ziet geen gevaar in aspartaam

28 februari 2011

PARMA – Europees voedselagentschap EFSA ziet in de uitkomsten van Italiaans onderzoek naar aspartaam en een Deense studie naar light frisdranken geen reden om de veiligheid van aspartaam of andere zoetstoffen te herzien.

Dat heeft EFSA maandag bekendgemaakt.

De Italiaanse studie van Soffriti naar kanker in muizen die aspartaam in hun voer kregen, was volgens EFSA niet valide. Experimenteel onderzoek bij muizen dat voortduurt tot voorbij de 104 weken kan leiden tot verkeerde conclusies. Bij oudere dieren ontstaan namelijk ouderdomsgerelateerde ziekten, zoals spontane tumoren. EFSA wijst erop dat Zwitserse muizen, waarbij het onderzoek werd verricht, bekend staan om tumoren in lever en longen. De levertumoren bij muizen zouden bovendien niet relevant zijn voor de risico’s bij mensen.

Vroeggeboorten
De studie van Halldorsson, epidemiologisch onderzoek onder Deense vrouwen naar de relatie tussen de inname van kunstmatig gezoete frisdrank en vroeggeboorte, levert volgens EFSA geen bewijs voor een oorzakelijk verband. 

Bij de geconstateerde vroeggeboorten was voornamelijk sprake van inleiden en niet van spontane vroeggeboorten. EFSA stelt daarom dat verder onderzoek nodig is naar de medische geschiedenis en de criteria voor het inleiden van de geboorten. EFSA doet bovendien de aanbeveling in verdere studies rekening te houden met confounders die mogelijk van invloed zijn op het loop van de zwangerschap, zoals andere stoffen in het dieet.

EFSA werd in het onderzoek naar de studies bijgestaan door de Franse voedselautoriteit ANSES.

Lees ook:
EFSA-standpunt aspartaam eind februari (9 februari 2011)

FSA onderzoekt aspartaamklachten (23 juni 2009)

EFSA verwerpt kritisch aspartaamonderzoek (24 april 2009)

Kous nog niet af na conclusies aspartaam EFSA (8 mei 2006)

EFSA: aspartaam niet kankerverwekkend (5 mei 2006)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over EFSA

Alle berichten over aspartaam

Altijd op de hoogte blijven?