Eierbalmachine eind 2025 operationeel verwacht

29 april 2025 Kelly Burnet Pixabay
NIEUWS | De rest van Nederland kan nog niet genieten van de Groningse eierbal. Worstenmakerij Uildrikt in Hoogezand is namelijk nog niet klaar met de bouw van de volautomatische eierbalmachine. Ondanks de subsidie loopt het bedrijf tegen technische problemen aan om de machine operationeel te krijgen. De directeur verwacht eind 2025 te gaan draaien. 

Directeur Jan Peter van der Zee en zijn team van worstenmakerij Uildriks in Hoogezand zijn nog hard aan het werk om een volautomatische eierbalmachine te bouwen. Maar voor het bedrijf die eierballen produceert blijkt dit nog ingewikkelder dan gedacht. Het gaat nog zeker tot het eind van dit jaar duren voordat het bedrijf de eierbal-productielijn gereed heeft.

Tegenvaller ondanks subsidie

Vorig jaar februari kreeg zijn bedrijf een subsidie van 45.000 euro van de provincie Groningen voor de ontwikkeling van een volautomatische eierbalmachine. Directeur Jan Peter van der Zee van worstenmakerij Uildriks verwachtte vorig jaar februari dat de machine na een maand of drie wel kon draaien. Maar helaas. De bijdrage was een goede opsteker, maar niet voldoende om de ontwikkeling van de machine te bekostigen. Uildriks steekt ook flink wat eigen geld in de ontwikkeling van de machine. 

Technische problemen eierbalmachine

De eierbalmachine moet een eind maken aan het handmatige geklieder met gekookte eieren, ragout, eierstruif en paneermeel. Door de machine wordt het productieproces deels fabrieksmatig en minder arbeidsintensief.  

Het bedrijf loopt echter tegen allerlei technische problemen op. De bal moet uiteindelijk mooi egaal en enigszins rond zijn. De ragout moet er daarnaast mooi omheen kunnen. Van der Zee: “Je kunt op papier van alles bedenken, maar in de praktijk pakt het dan toch weer anders uit. Geen ei is gelijk.” 

Hoe de eierballen verpakt worden, is wel al bedacht. Zo blijven ze langer goed en kunnen ze vervoerd worden. Invriezen daarentegen is geen optie; de bal moet vers zijn. De kwaliteit en smaak gaat anders achteruit. 

De machine eind 2025 operationeel

De directeur verzekert dat de machine er beslist komt. “Het liefst zou ik hem volgende week gereed hebben. Dat zal niet lukken, maar we komen telkens een stapje verder. Ik verwacht dat hij eind van het jaar operationeel is”, aldus Van der Zee.

Meer produceren voor buiten Groningen

De productie van het aantal eierballen door het Hoogezandster slagersbedrijf kan met een machine flink vergroot worden. Hierdoor wordt het makkelijker om het streekproduct ook bereikbaar te maken voor de rest van Nederland. “We hebben diverse klanten in het midden en het westen van het land. Het is een lekker, vegetarisch product. De mensen vinden het wel prettig dat er een nieuw product bij is”, aldus Van der Zee. 

Altijd op de hoogte blijven?