Tool berekent eiwitbalans in maaltijden van ouderen

14 mei 2024 Redactie Food unsplash
Ouderen betrekken bij de eiwittransitie, hoe doe je dat? Pol Grootswagers, universitair docent Voeding en Veroudering aan de Wageningen Universiteit, ontwikkelde hier met zijn team een hulpmiddel voor: de Alpha-tool. De tool berekent de eiwitbalans in maaltijden en helpt diëtisten plantaardige maaltijden voor ouderen samen te stellen die compleet zijn qua aminozuursamenstelling.

Door ouderdom nemen spiermassa en botdichtheid af en dat effect kan toenemen met onvoldoende eiwitinname. Het voedingspatroon van ouderen vraagt dan ook speciale aandacht. Om ouderen op een gezonde manier plantaardig te laten eten is het bijvoorbeeld belangrijk mee te nemen dat het aminozuurprofiel van plantaardige eiwitten vaak minder compleet is dan dat van dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten minder goed worden opgenomen. 

Alpha-tool

De Alpha-tool, ontwikkeld door het team van Pol Grootswagers, universitair docent Voeding en Veroudering, kan helpen om maaltijden te maken die compleet zijn qua aminozuursamenstelling. De tool toont per ingrediënt hoeveel iemand van elk essentieel aminozuur binnenkrijgt met het eten van een specifieke maaltijd en geeft in een percentage weer of daarmee wordt voldaan aan de eiwitbehoefte. De tool gebruikt data uit de voedingswaardetabel NEVO en de richtlijnen voor eiwitbehoefte van de wereldvoedselorganisatie FAO.

Gebruikers

Gebruikers van de tool zijn diëtisten, onderzoekers en chef-koks. De tool geeft hen toegang tot data over verteerbaarheid en aminozuursamenstelling voor het maken van goede maaltijdcombinaties voor ouderen. Momenteel wordt de tool getest door onderzoeksdiëtisten van de afdeling Humane Voeding en Gezondheid en door diëtisten die werken met kwetsbare ouderen en maaltijdontwikkelaars in ziekenhuizen. Daarnaast wordt de tool verder ontwikkeld zodat het in de toekomst met behulp van AI ook aanbevelingen kan doen.

Bron: Resource

Dit artikel verscheen eerder op: Voeding Nu

Altijd op de hoogte blijven?