EKO-keurmerk wordt duurzamer

19 januari 2017

Het EKO-keurmerk wordt duurzamer. Naast de bij wet geborgde eisen voor biologisch voedsel gaat het keurmerk ieder jaar twee duurzaamheidsthema's aanpakken.

De stichting EKO-keurmerk heeft twaalf verschillende thema’s gekozen, waaronder energiebesparing, verpakking en bodemvruchtbaarheid. Een campagne met voetstappen in twaalf kleuren laat zien aan welke thema’s EKO-bedrijven werken. "De gekozen verbeterdoelen zijn concreet en meetbaar en het behalen ervan is onderdeel van de certificering. Zo gaan meer dan duizend bedrijven vrijwillig een stap verder", aldus de stichting

Onzichtbaar

In Nederland hebben meer dan 1000 bedrijven het EKO-keurmerk. Sinds 1973 staat dit garant voor producten van biologische oorsprong. In 2011 werd het Europese biologische keurmerk ingevoerd: het groene blaadje. De stichting EKO noemt dat een kans om vooruit te kijken.

"Veel biologische boeren en ondernemers werken vanuit idealistische motieven aan een duurzame voedselvoorziening voor de groeiende wereldbevolking. Het werk dat zij verzetten bovenop de wettelijke verplichtingen van biologisch, blijft tot nu toe voor de consument onzichtbaar. En dat is jammer, want de vraag naar duurzame en eerlijke voeding groeit heel hard, en veel consumenten hechten belang aan zaken als natuur en biodiversiteit."

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?