Een kaasfabriek in Mayenne ondervond onderhoudsproblemen met haar kettingtakels, die werden gebruikt voor een kaaspekelproces. Bretagne Manutention, leverancier van goederenbehandelingsmaterialen aan de fabriek, ontwikkelde een oplossing op maat.

Deze kaasfabriek in Mayenne, die verschillende soorten kaas produceert, beschikt over een pekelruimte. In deze pekelruimte worden de kazen in een pekelbad gelegd, zodat ze het zout opnemen. De ruimte telt 7 pekelbakken, elk uitgerust met een takel die de rekken met kazen hanteert. De kazen worden een tijdlang in de pekelbaden geweekt, een proces dat uit meerdere stappen bestaat, en vervolgens naar de rijpingskelder gebracht.

Tot voor kort gebruikte de kaasfabriek traditionele kettingkabels, maar ondanks regelmatig smeren gingen de hijskettingen roesten. Dit veroorzaakte een groot aantal productieonderbrekingen. Tijdens een klantenbezoek aan de kaasfabriek adviseerde Dominique Denou, verkoopmanager bij Bretagne Manutention Laval met jarenlange ervaring in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, om elektrische EUROLIFT BH-bandtakels van Verlinde te gaan gebruiken ter vervanging van de traditionele technologie met hijskettingen.

De elektrische EUROLIFT BH-bandtakels van Verlinde voldoen aan de strengste hygiënenormen in de levensmiddelen- en drankenindustrie. Ze hebben als bijzonderheid dat ze voorzien zijn van een zeer sterke, rotvrije hijsband en een vervuilingsvrij geleidingssysteem voor gebruik in alle omgevingen. Dankzij de hijsmotor met 2 mechanisch instelbare snelheden en de stuurmotor met 2 snelheden, gecombineerd met een perfect afgedichte reductor, worden lasten van 500 tot 5000 kg nauwkeurig en geruisloos verplaatst.

Een oplossing op maat

De fabrikant vroeg Bretagne Manutention een uitgebreid onderzoek uit te voeren, want hij wilde de volledige hijsoplossing optimaliseren om het laadvermogen van de takels te verhogen van 1000 naar 1200 kg. Verlinde bood Bretagne Manutention de nodige ondersteuning bij het voorstellen van een oplossing.

Bij het optimaliseren van de hijsoplossing moest rekening worden gehouden met specifieke constructiebeperkingen: normaal gesproken verplaatst een EUROLIFT BH-takel zich over een IPN-rail, maar vanwege de vorm van de pekelruimte kon de takel geen volledige slag maken bij gebruik van dit type rail. Dit betekende dat de bestaande constructie moest worden gewijzigd en de belasting van de hangende draagconstructie opnieuw moest worden berekend, wat erg duur zou zijn, of dat de takel moest worden aangepast. Verlinde stelde dus voor de motor van de takel te verplaatsen om aan hoogte te winnen, waardoor de bestaande gegalvaniseerde holle profielrails hergebruikt konden worden.

Hogere productiecapaciteit 

De eerste EUROLIFT BH-takel werd geïnstalleerd in 2020. Een test van drie maanden leverde een overtuigend resultaat op: minder onderhoud, minder smering en minder corrosieproblemen. Daarna werden de overige 6 takels vervangen, zodat de kaasfabriek profiteerde van minder storingen en productieonderbrekingen. De installatie wordt onderhouden door de onderhoudsdienst van Bretagne Manutention. Dit bedrijf zorgt voor een regelmatige follow-up en bezoekt de fabriek elke 6 maanden.

Altijd op de hoogte blijven?