Rinus van Kasteren en Remco Bosman. Foto: Endress+Hauser

Hoe maak je iemand vandaag de dag enthousiast voor het vak meet- en regeltechniek? Met deze vraag worstelen veel bedrijven die staan te springen om technisch personeel. Endress+Hauser heeft hier een mooie oplossing voor gevonden.

“Naar aanleiding van de krapte op de arbeidsmarkt moesten we gaan kijken naar een andere manier van personeel werven en opleiden”, zegt Rinus van Kasteren, opleidingscoördinator bij Endress+Hauser. “Samen met mijn collega Remco Bosman, projectleider, zijn we daarom vorig jaar begonnen met het ontwikkelen van een intern opleidingstraject voor servicetechnici.” Op maandag 16 januari was de start van deze tweejarige opleiding voor vijf enthousiaste nieuwe collega’s. “Wij zijn er trots op dat ze Endress+Hauser hebben gekozen als leerbedrijf en toekomstig bedrijf om te werken.” vertelt Remco.

Wat is het Talent Program?

Het Talent Program is bedoeld voor een ‘zij-instromer’. Iemand die affiniteit heeft met techniek (in welke vorm dan ook) maar die in zijn of haar vooropleiding die typische opleidingen mist die wij vragen als werkgever zoals bijv. elektrotechniek of meet- en regeltechniek. Door middel van dit programma wil Endress+Hauser mensen een kans bieden om kennis en ervaring op te doen, een diploma te halen en een baangarantie te geven.

Het programma bestaat uit theorie- en praktijklessen en duurt twee jaar. De trainees worden gekoppeld aan een vaste buddy waarmee ze twee dagen in de week buiten in het veld bezig zijn om de processen van de klant te leren en het werken met meetinstrumentatie. Naast dat ze buiten in de praktijk direct leren, krijgen ze ook klassikaal les in o.a. temperatuur-, flow-, niveau-, druk- en analysemeting.

Naast de lessen bij Endress+Hauser in Naarden gaan ze ook naar het ROVC in Ede voor de opleidingen elektro-, meet- en regeltechniek. Hiervoor krijgen ze een erkend diploma. Dit geldt ook voor het certificaat NEN 3140 – Vakbekwaam Persoon, dat ze moeten hebben voor het werken aan elektrische installaties.

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Bereidheid om te helpen is groot

Rinus van Kasteren vertelt dat het Talent Program door veel mensen met enthousiasme is ontvangen en veel mensen dragen dan ook hun steentje bij aan het succes van het programma. “Interne trainers en buddy’s begeleiden de trainees in hun opleidingstijd. Dit zijn allemaal Endress+Hauser mensen die jarenlang ervaring hebben in de meet- en regeltechniek. Betere leermeesters kan je niet krijgen!”  

Samenwerking Kento, KGU en ROVC

Remco benadrukt dat ze het met een heel projectteam het programma hebben ontwikkeld. “Endress+Hauser werkt nauw samen met drie partners voor de werving en de praktijklessen. We hebben veel medewerking gekregen van het ROVC om te kijken naar de juiste lessen en modules die er nodig zijn om de trainees klaar te stomen. Kento en KGU zijn bureaus die technisch personeel werven en dus bekend met de vraag maar ook het aanbod. Zo hebben zij de ‘leerlingen’ in contact met ons gebracht.”

Altijd op de hoogte blijven?