‘Energiedrankje levert jongere klachten op’

3 oktober 2012

DEN HAAG – Hoewel energiedrankjes in de markt worden gezet als ‘oppepper voor lichaam en geest’, blijkt bijna de helft van de jongeren hier niets van te merken. Twee derde van de jongeren kampt zelfs met nadelige effecten, zoals moeilijk kunnen slapen of rusteloosheid.

Dat zijn de belangrijkste resultaten uit een onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum, uitgevoerd door onderzoeksbureau Qrius. Het onderzoek is gehouden onder 766 kinderen van 11 tot en met 18 jaar.

Jongeren denken dat energiedrankjes een grotere oppepper geven dan koffie. Dat is volgens het onderzoek een misvatting: in een kopje koffie zit namelijk evenveel cafeïne als in een blikje energiedrank van 250 milliliter.

Klachten

Bijna de helft van de jongeren zegt niets te merken van een opwekkend effect. Ze worden er niet op een positieve manier actiever van. Twee derde krijgt echter wel klachten. Ze worden druk en hyperactief en kunnen moeilijk de slaap vatten. “Ik kan me niet concentreren en word snel boos”, zei een respondent. “Ik word er best vaak moe van”, meende een ander.

Jongeren die dagelijks meer energiedrankjes drinken dan gemiddeld, zeggen ook meer te maken hebben met deze negatieve effecten.

Volgens het Voedingscentrum kunnen jongeren de drankjes dus beter niet drinken met de verwachting een ‘energyboost’ te krijgen.

In lijn met adviezen

De onderzoeksresultaten onderschrijven de bestaande adviezen van het Voedingscentrum, om het gebruik van cafeïnerijke producten te matigen.

Het Voedingscentrum ontraadt het gebruik van cafeïne voor kinderen onder de 13 jaar. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar wordt aangeraden om de consumptie van cafeïnerijke producten als koffie en energiedrankjes te beperken tot maximaal 1 consumptie per dag.

Stem mee op de nieuwe stelling:

[poll id="6"]

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?