Enzym uit de composthoop breekt plastic in een paar uur af tot monomeren

16 april 2020 Foodlog

Biologisch chemiebedrijf Carbios heeft in samenwerking met het Toulouse Biotechnology Institute een natuurlijk enzym ontdekt dat plastic (PET-)flessen afbreekt. Het stofje leaf-branche compost cutinase (LCC) dat voorkomt in composthopen met bladeren, kan plastic (PET-)flessen reduceren tot chemische bouwstenen die vervolgens weer kunnen worden gebruikt om nieuwe producten van te maken. Dat schrijft The Guardian.

Recent publiceerde Carbios de vinding in wetenschapstijdschrift Nature. Losgelaten op PET-flessen, blijkt het enzym LCC in 10 uur minimaal 90% van het originele plastic af te breken tot monomeren. Het bedrijf hoopt met deze kennis een nieuwe stap te zetten in de richting van een circulaire economie.

De mens produceert en gebruikt dagelijks grote hoeveelheden plastic. Alleen al het aantal plastic flessen dat we dagelijks kopen vormt een berg zo hoog als halve Eiffeltoren.

Het meeste (PET-)plastic dat wordt gerecycled, komt terug in een lagere kwaliteit. In veel gevallen wordt het hergebruikt voor bijvoorbeeld kleding of tapijten. Voedselproducenten kiezen liever voor nieuw plastic om hun product in te verpakken. Mede daardoor zou jaarlijks een derde tot de helft van het geproduceerde plastic op een stortplaats of in de natuur eindigen.

Foodlog

Altijd op de hoogte blijven?