Eosta in de finale van de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap

23 april 2018

Vakjuryvoorzitter Anne-Marie Rakhorst maakte 19 april de drie finalisten voor de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap bekend. Biologische versproducent Eosta B.V. is een van de genomineerden. De andere twee finalisten zijn Koninklijke Auping BV en afvalverwerker Omrin. De uitreiking van de prijs vindt plaats op 28 mei.

Tijdens een besloten bestuursvergadering koos de jury in aanwezigheid van ere-voorzitter Koningin Maxima de finalisten. Rakhorst bracht hen op 19 april een bezoek om het goede nieuws bekend te maken. "Alle twaalf genomineerde ondernemingen blinken uit op het gebied van duurzaamheid. Het is niet gemakkelijk om een keuze te maken; álle bedrijven leveren immers een waardevolle bijdrage aan de economie en onze samenleving. Groente- en fruitdistributeur Eosta, duurzaam beddenmerk Auping en afvalinzamelaar en -verwerker Omrin vielen echter het meest op dankzij hun geslepen, innovatieve duurzaamheidsaanpak."

De finalisten

Eosta B.V. is Europa’s leidende importeur en distributeur van biologische en eerlijke versproducten van over de hele wereld. Het bedrijf initieerde verschillende duurzaamheidsinitiatieven zoals het ‘trace & tell’-systeem. Dit systeem vertelt precies waar het product vandaan komt en wie de duurzame teler is. Als specialist in overzees fruit en Nederlandse kasgroente werkt Eosta samen met meer dan duizend telers op zes continenten.

Koninklijke Auping B.V. ontwikkelt recyclebare matrassen op bestelling. De productie wordt in Nederland gehouden. Ook heeft het bedrijf de ambitie om volledig circulair te worden.

Afvakverwerker Omrin wint zoveel mogelijk grondstoffen en produceert duurzame energie uit afval. Met een nascheidingsinstallatie wordt het afval aan de achterkant gescheiden en in verschillende stromen hergebruikt.

European Business Awards for the Environment

De genomineerden die geen finaleplaats hebben bemachtigd zijn: Koffiebranderij G. Peeze, Bouwgroep Dijkstra Draisma, EcoChain Technologies, Hoeksche Hoeve, DSM-Niaga, Ter Laak Orchids, De Verspillingsfabriek, ORTEC en Mud Jeans International. Deze bedrijven mogen nog wel meedingen naar de prestigieuze European Business Awards for the Environment. De Europese Unie reikt deze internationale duurzaam ondernemerschapsprijs in oktober voor de tiende keer uit.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?