De Europese Commissie heeft sinds deze week een nieuw kenniscentrum: het Knowledge Centre for Food Fraud and Quality. Het Kenniscentrum gaat EU-beleidsmakers en nationale overheden ondersteunen met actuele wetenschappelijke kennis over voedselfraude en problemen met voedselkwaliteit. Daartoe gaat het markttoezichtactiviteiten en testmethoden coördineren, een early warning-systeem (ook naar het brede publiek toe) opzetten en het delen van informatie tussen de lidstaten en de Commissie borgen.
"De kwaliteit van het voedsel dat we eten is voor ons allemaal belangrijk en omdat voedselfraude een grensoverschrijdende criminele activiteit is, heeft de EU een duidelijke rol te spelen in hoe we daarmee omgaan", zei Eurocommissaris Tibor Navracsics. De afgelopen jaren zijn voedselfraudes aan het licht gekomen met onder meer olijfolie, wijn, honing, vis, zuivel en vlees. Daarnaast hebben diverse lidstaten zich beklaagd over oneerlijke handelspraktijken in de vorm van 'dual quality'. Die affaires ondermijnen het consumentenvertrouwen en schaden de hele voedselketen, van boer tot retailer. Het nieuwe centrum gaat deel uitmaken van het EU Joint Research Centre (JRC).