EU vervroegt aspartaam-studie

27 mei 2011

BRUSSEL - De Europese Commissie wil dat EFSA een studie naar de veiligheid van aspartaam volgend jaar afrondt. De evaluatie stond gepland voor 2018.

De studie naar de zoetstof maakt deel uit van de systematische analyse van alle additieven die zijn toegestaan in de EU. De Commissie is echter van mening dat aspartaam eerder bekeken moet worden. Eerder werd op verzoek van de Commissie al prioriteit gegeven aan de evaluatie van azo-kleurstoffen, die net als aspartaam in opspraak zijn.

Waarschuwing
Het Europese Parlement heeft diverse keren kritische vragen gesteld over aspartaam. In april pleitte de milieucommissie van het Europarlement nog voor een verplichte waarschuwing op voedingsmiddelen dat aspartaam mogelijk ongeschikt is voor zwangere vrouwen.

Europarlementariër Kartika Liotard (Verenigd Links) zegt blij te zijn dat de Commissie terugkomt op een eerdere beslissing dat een herbeoordeling van de veiligheid van aspartaam niet nodig is. "Zelfs de kleinste aanwijzing dat aspartaam kanker of miskramen veroorzaakt moet serieus worden nagegaan," zegt Liotard.

Vroeggeboorte
In 2010 verscheen epidemiologisch onderzoek van Halldorsson onder Deense vrouwen naar de relatie tussen de inname van kunstmatig gezoete frisdrank en vroeggeboorte. EFSA stelde in februari echter vast dat er geen bewijs is voor een oorzakelijk verband. Ook Italiaans onderzoek naar kankerverwekkendheid werd toen verworpen.

EFSA stelt in een persbericht al vier keer eerder de veiligheid van aspartaam te hebben onderzocht. Iedere keer luidde de conclusie dat er geen aanleiding was voor een uitgebreidere herevaluatie. Voor de studie waarvan de resultaten in juli 2012 moeten worden gepresenteerd, gaat EFSA literatuuronderzoek doen en nieuwe onderzoeksresultaten bekijken. EFSA doet dan ook een oproep aan belanghebbenden om nieuwe data te leveren. EFSA werkt voor de studie samen met het Franse voedselagentschap ANSES.

Lees ook:
EP: Zwangere waarschuwen voor aspartaam (22 april 2011)

EFSA ziet geen gevaar in aspartaam (28 februari 2011)

EFSA-standpunt aspartaam eind februari (9 februari 2011)

FSA onderzoekt aspartaamklachten (23 juni 2009)

EFSA verwerpt kritisch aspartaamonderzoek (24 april 2009)

Kous nog niet af na conclusies aspartaam EFSA (8 mei 2006)

EFSA: aspartaam niet kankerverwekkend (5 mei 2006)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over aspartaam

Altijd op de hoogte blijven?