De Europese Commissie ziet geen heil in het geven van steun aan de suikerindustrie in de EU. Dat bleek afgelopen donderdag tijdens een overleg tussen vertegenwoordigers van de lidstaten in Brussel. Europese brancheorganisaties luidden deze maand de noodklok toen de suikerprijs het laagste punt in twaalf jaar bereikte.

Oneerlijke concurrentie

Europese brancheorganisaties als het Comité Européen des Fabricants de Sucre (CEFS) en de European Federation of Food, Agriculture and Tourism Trade Unions (EFFAT) geven landen buiten de EU, zoals India en Thailand, de schuld van de dalende suikerprijzen. Zij hebben hun suikerproductie flink opgeschroefd en steunen hun industrie door bijvoorbeeld export te subsidiëren. Volgens de organisaties is het de taak van de EU om de Europese industrie tegen die oneerlijke concurrentie te beschermen door soortgelijke steun te bieden.

Europese suikerproductie

Ook een aantal lidstaten drong aan op steun voor de particuliere opslag van suiker en subsidie voor de export van suiker naar andere landen. De Europese Commissie wijst dat verzoek af. Volgens de Commissie ligt de prijsstijging voor een groot deel bij de industrie zelf. De suikerproductie is in Europa flink gegroeid na het afschaffen van de suikerquota een jaar geleden. De totale export van suiker vanuit de EU is in een jaar meer dan verdubbeld.

Bron: Nieuwe Oogst

Altijd op de hoogte blijven?