De Europese Commissie publiceerde deze week de resultaten van een onderzoek naar zogenaamde dual quality-producten. Een derde van de geteste voedingsmiddelen bleek in verschillende landen een verschillende samenstelling te hebben, terwijl de verpakking nagenoeg gelijk was.
In een vergelijkende studie heeft de Europese Commissie de samenstelling laten onderzoeken van bijna 1400 voedselproducten die door heel Europa worden verkocht. Daarbij werd de voedingswaardetabel en ingrediëntenlijst van de producten vergeleken met het uiterlijk van de verpakking en de branding. In 9% van de gevallen hadden producten in verschillende landen een andere samenstelling, terwijl de verpakking precies hetzelfde was. In nog eens 22% van de gevallen verschilde de samenstelling ook, en vertoonde de verpakking en branding sterke gelijkenis in verschillende landen. Het rapport benadrukt dat een verschil in samenstelling niet meteen wijst op een verschil in kwaliteit. 19 EU-landen deden mee aan het onderzoek.
Oost vs. west
Oost-Europese lidstaten klagen al enkele jaren dat merkproducten in hun landen van mindere kwaliteit zijn dan in West-Europese landen, terwijl de merknaam en verpakking hetzelfde is. Uit het onderzoek blijkt echter dat er geen geografisch patroon in de verschillen te vinden is. Het idee dat arme, Oost-Europese landen worden benadeeld met producten van lagere kwaliteit lijkt dus ontkracht. De Commissie zegt wel dat de 1400 onderzochte producten niet representatief zijn voor de markt.
New Deal
Fabrikanten die hun product in verschillende landen anders samenstellen, handelden voorheen niet tegen de wet. Omdat de samenstelling van de producten netjes op de verpakking werd gemeld, was er geen sprake van fraude. Maar sinds dit jaar begeven deze producenten zich op glad ijs. Begin dit jaar werd in het Europese Parlement overeenstemming bereikt over een ‘New Deal’ voor consumenten, met wetsaanpassingen die waarschijnlijk eind dit jaar gaan gelden. Een product dat in verschillende landen identieke branding en marketing heeft maar verschilt in samenstelling, wordt nu gezien als mogelijke misleiding. Of bedrijven met dual quality-producten fout bezig zijn, zal per geval worden beoordeeld.