Europese steun voor kaas stopt door misbruik

24 september 2014

De Europese Commissie heeft de steun aan kaasexporteurs naar Rusland stopgezet. Dit vanwege dubieuze claims. Er werd te gretig gebruikgemaakt van de private opslagmogelijkheid. De steun aan fruittelers is om dezelfde reden al eerder stopgezet.

De steun voor kaas was sinds 5 september van kracht, als reactie op de Russische boycot. Maar door de disportionele claims kwam het maximale volume voor opslag (155.000 ton) nu al in zicht. Dat meldt Vilt.

Volgens de commissie maken diverse bedrijven aanspraak op geldelijke steun, terwijl die normaal gesproken helemaal niet zo veel naar Rusland exporteerden.

Gerichter hulpsysteem

De commissie kondigde bij het stoppen van de steunregeling voor de fruittelers (eerder deze maand) al aan, te werken aan een gerichter hulpsysteem om misbruik tegen te gaan.

Vorig jaar werd zo’n 250.000 ton kaas naar Rusland geëxporteerd. Dat was ongeveer een derde van de totale EU-kaasexport. Finland en de Baltische Staten waren samen goed voor 70.000 ton.

Ook Nederland, Duitsland en Polen waren belangrijke kaasexporteurs. Voor Nederland maakte de kaasexport naar Rusland zo’n 42 procent van de totale kaasexport uit en 8 procent van de kaasproductie.

De steunmaatregel voor boter en melkpoeder blijft wél gehandhaafd. Hier lijken de steunaanvragen volgens de EC wél te kloppen.

Lees ook:

FrieslandCampina neemt maatregelen vanwege boycot (25 augustus 2014)

Steun voor groente- en fruittelers (18 augustus 2014)

Rusland kondigt boycot vlees, vis, zuivel en agf uit EU af (7 augustus 2014)

 

Altijd op de hoogte blijven?