Fairfood: eerste 100 procent eerlijke kokosnoot dankzij blockchain

14 juni 2017

Momenteel plukken 55 Indonesische boeren in totaal 1.000 kokosnoten en ontvangen daarvoor van Fairfood een leefbaar inkomen (living income premium). De weg die de kokosnoot aflegt naar de Nederlandse consumenten, is helemaal te volgen dankzij de blockchain. Hiermee laat Fairfood zien dat deze nieuwe technologie een oplossing kan vormen voor een van de belangrijkste problemen in de kokos-productieketens, namelijk het gebrek aan transparantie.

Fairfood kokosnoot

“De uitkomsten van dit pilot-project gebruiken we om actief met retail en industrie aan de slag te gaan voor de miljoenen kokosboeren die op of onder de armoedegrens leven,” aldus directeur Sander de Jong. De Fairfood kokosnoot wordt medegefinancierd door het stimuleringsproject ‘Blockchain for Good’ van het SIDN-fonds.

De Fairfood kokosnoten zijn voor 10 euro te bestellen via fairfood.nl en worden vanaf 10 juli uitgeleverd in Nederland. Ook is daar de reis die ze afleggen live te volgen.

Blockchain

In blockchains (decentrale databases) kan niet alleen financiële informatie (zoals bij Bitcoin), maar ook ketengevoelige informatie transparant en onwrikbaar vastgelegd worden. “Wij denken dat blockchains een belangrijke rol gaan spelen bij het transparanter en duurzamer maken van voedselketens”, aldus Marten van Gils, manager van het blockchain project in Indonesië.

Om retail en industrie hiervan te overtuigen, importeert de stichting zelf 1.000 kokosnoten en legt dit proces vast op de blockchain, samen met blockchain pionier Provenance. Consumenten kunnen door de noot te scannen kijken waar hij vandaan komt en wat er precies aan wie betaald is.

Transparantie

De productieketen van kokos is lang en complex. Kokos komt uit moeilijk bereikbare gebieden, waardoor er van nature al veel tussenhandel plaatsvindt. Iedere schakel in de keten pikt een graantje mee. Soms is de prijs van een kokosnoot al drie keer over de kop gegaan voordat deze de lokale fabriek heeft bereikt. In een transparant proces kunnen er betere, eerlijke afspraken gemaakt worden, waardoor excessen zullen afnemen en we kunnen nagaan of boeren een eerlijk, leefbaar inkomen ontvangen.

Omvang kokosproblematiek

Wereldwijd zijn er zo’n 16 miljoen kleine kokosboeren, ongeveer drie keer zoveel als cacaoboeren. Veel kokosboeren verdienen onvoldoende om hun gezin te onderhouden of leven onder de armoedegrens. De meeste kokos wordt verwerkt tot kokosolie, waarvan Nederland na de VS de grootste importeur ter wereld is.

Hier verwerken we jaarlijks 107 miljoen kilo kokosolie tot producten als koekjes, snoep, ijs en oploskoffie. Door de omvang van de voedingssector in Nederland kunnen retail en industrie een groot verschil maken als zij voortaan een leefbaar inkomen voor hun kokos betalen.

Kokosnoodsignaal

Fairfood maakt zich hard voor een leefbaar inkomen voor kokosboeren. De NGO wil misstanden in de kokosketen breed zichtbaar maken. Consumenten kunnen hun zorg om de kokosboeren delen door een noot te kopen en een kokosnoodsignaal af te geven.

Provenance

Provenance wil de consument verbinden met herkomst van hun producten. Hun software verzamelt productinformatie en legt de reis die het product aflegt vast op een veilige, betrouwbare en toegankelijke manier. De software gebruikt hiervoor mobiele technologie, blockchain-technologie en open data.

Lees ook:

     

Altijd op de hoogte blijven?