HEERLEN - De Food and Drug Administration (FDA) heeft het 'anti-acrylamide-enzym' Preventase van DSM de GRAS-status gegeven.
Daarmee kan de processing aid in de VS worden gebruikt. GRAS is een acroniem voor Generally Recognized As Safe.
Preventase, uit de koker van DSM Food Specialties, reduceert het acrylamidegehalte in voeding. 'Ons enzym zet de precursor asparagine om in aspartaat, wat de vorming van acrylamide sterk verlaagt', aldus business manager Judith Heikoop.
Inactivering
Uiteindelijk komt het enzym niet voor in het eindproduct. Door de hittestap, bijvoorbeeld het bakken van koekjes, wordt het enzym geïnactiveerd.
Momenteel is DSM in gesprek met enkele koek- en biscuitfabrikanten om het enzym op industriële schaal toe te passen. Wanneer het eerste eindproduct op de markt komt, kan DSM nog niet zeggen.
Lees ook:
Hoog acrylamidegehalte door reactie glyoxal en asparagine (21 december 2006)
Zie ook:
HACCP module