Plantaardig eiwit wordt steeds meer omarmd als duurzame vervanger van dierlijk eiwit. Maar ook plantaardige landbouw heeft impact op het klimaat. Wetenschappers zijn inmiddels een stap verder: landbouwvrij eiwit. Met hun eiwitproduct Solein maakt het Finse bedrijf Solar Foods naar eigen zeggen het duurzaamste voedsel ter wereld.

De start-up werd opgericht door CEO Pasi Vainikka en vijf anderen, en werd geboren uit het Finse onderzoeksinstituut VTT waar de betreffende onderzoekers werkten aan CO2-neutrale energiesystemen en biotechnologie. Door die twee werkvelden te combineren bedachten ze een manier om op een zeer duurzame manier eiwit te produceren. Een gepatenteerd micro-organisme wordt gevoed met CO2 en waterstof uit de lucht. Zo produceert Solar Foods een volledig eiwit met niets dan CO2, lucht en elektriciteit.

Het resulterende poeder Solein bevat volgens Solar Foods alle essentiële aminozuren, 5-10% vet, 20-25% koolhydraten en vitamine B. Het product zou honderd keer duurzamer zijn dan plantaardige alternatieven, omdat zowel land als water bespaard wordt. Voor een kilo Solein zou slechts tien liter water nodig zijn, terwijl een kilo soja 2500 liter kost.

Bron: FoodNavigator

Altijd op de hoogte blijven?