Focusplaza en SOL lanceert kennisnetwerk voor jonge foodprofessionals

27 februari 2025 Redactie EVMI
NIEUWS | ‘Young Professionals in food' is het nieuwe netwerk speciaal voor jong talent in de voedingsindustrie, gelanceerd door Focusplaza en SOL.  Ontwikkeling en netwerken staat centraal in het netwerk en streeft ernaar een brug te slaan tussen opleiding en de arbeidsmarkt. Woensdag 26 maart is er een kick-off in Utrecht om sfeer te proeven.

Kennisnetwerk Focusplaza en Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL) lanceren het netwerk Young Professionals in food. Het platform biedt jong talent in de voedingssector de kans om te leren, zich te ontwikkelen en een waardevol netwerk op te bouwen. 

Young Professionals

Uitdagingen medewerkersbehoud

De werkgelegenheid in de foodsector groeit, maar de aansluiting tussen opleiding en praktijk blijft een uitdaging. De werkgelegenheid in de levensmiddelenindustrie nam in de afgelopen twee jaar met zeven procent toe. De verwachting is dat deze groei doorzet. Tegelijkertijd blijft de instroom van nieuwe studenten in hbo-opleidingen achter, wat de sector voor een uitdaging stelt. Een betere start van jong talent in de levensmiddelenindustrie helpt om medewerkersbehoud te vergroten.

“Door bekendheid te geven aan de mooie dingen die er gebeuren in de sector wordt de sector aantrekkelijker. Met dit netwerk geven we bekendheid aan mooie dingen die gebeuren in de sector. Én geven we jong talent en de skills die ze nodig hebben om succesvol te zijn in de sector”, zegt Claudia Lette, directeur van SOL.

Investeren in toekomstbestendige sector

Een positieve leercultuur is essentieel om de productiviteit en innovatiekracht van de sector te vergroten. De snelle technologische ontwikkelingen vragen om aanpassingsvermogen, wendbaarheid en flexibiliteit van werknemers. Kennis en vaardigheden verouderen sneller dan voorheen, waardoor continue ontwikkeling noodzakelijk is. Onderzoek toont aan dat bedrijven die investeren in training en doorlopende ontwikkeling van hun medewerkers een aantrekkelijke werkgevers zijn en een hogere arbeidsproductiviteit realiseren. Wendbaar blijven in een snel veranderende arbeidsmarkt vereist een sterke leercultuur en continue ontwikkeling van medewerkers. De foodsector heeft daarom baat bij een platform waarin jonge professionals vanaf de start van hun carrière kennis opdoen en zich kunnen ontwikkelen.

Ontwikkelmogelijkheden 

Leden kunnen vier themabijeenkomsten per jaar bijwonen en krijgen deskundige begeleiding van retailexperts. Het netwerk biedt een combinatie van kennissessies door ervaren sprekers, bedrijfsbezoeken en persoonlijke ontwikkelmogelijkheden, zodat talentvolle jongeren zich optimaal kunnen voorbereiden op een succesvolle carrière in de branche.

"De foodsector verandert razendsnel en vraagt om professionals die zich blijven ontwikkelen. Dit netwerk biedt jonge talenten de kans om over de foodbranche, van experts en van elkaar te leren,” aldus Otto Uijttewaal, ondernemer van Focusplaza.

Benieuwd naar Young Professionals in food? Woensdag 26 maart om 13.00 vindt de kick-off plaats waar je alvast de sfeer van het netwerk kunt proeven. 

Locatie: Anatomiegebouw, Bekkerstraat 141, 3572 SG Utrecht

Meld je aan

 

Altijd op de hoogte blijven?