Foodiebag al in 23 Friese restaurants

29 augustus 2013

LEEUWARDEN - De Foodiebag, waarbij restaurantgasten hun overgebleven eten mee kunnen nemen naar huis, wordt inmiddels door 23 restaurants in Friesland aangeboden.

Het initiatief wil horecaproducenten en consumenten ervan bewust te maken dat er voedsel wordt verspild. Bewuste horeca-ondernemers dt willen tegengaan, kunnen zich onderscheiden en hun gasten iets extra’s bieden.

'Goed ontvangen'

De 23 deelnemende restaurants zijn positief. “De Foodiebag ziet er leuk uit en wordt door de gasten erg goed ontvangen”, zegt Ester van der Veen, media-regisseuse bij restaurant Hajé Heerenveen.

“Ze hebben nu niet het idee dat ze krenterig zijn omdat ze eten dat over is meevragen, maar ze hebben juist het gevoel dat ze bewust en duurzaam bezig zijn. Ook het personeel is razend enthousiast. Je bent verantwoord bezig en je geeft je gasten iets extra’s mee”.

Lepelclip

Met de Foodiebag krijgen gasten een kaartje met uitleg en een lepelclip bij hun bord. Wie overgebleven eten wil meenemen, klemt de clip om zijn bord, zodat het personeel weet dat het ingepakt moet worden, zonder dat dat gezegd hoeft te worden.

Het mes snijdt aan 2 kanten: de restaurantbezoeker kan nog een keer genieten en het restaurant heeft minder afval. De lepelclip kan bovendien thuis gebruikt worden als sluitclip voor verpakkingen.

'Verspilde energie'

De Foodiebag is ontwikkeld door VerdraaidGoed! In juni startte Oars Ite en de Friese Milieu Federatie samen met de afdeling Fryslân van Koninklijke Horeca Nederland en afvalverwerker Omrin de campagne ‘Eten weggooien is verspilde energie’ startte.

Restaurants met interesse kunnen de eerste 50 Foodiebags kosteloos bestellen, met bijbehorende brochures over voedselverspilling: de Coolkast.

Meer info

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?