Foodvalley lanceert praktische gids voor voedingsprofessionals

5 juni 2025 Redactie Food
NIEUWS | Foodvalley brengt een openbare praktische gids uit voor herformulering en innovatie voor (voedings)professionals in productontwikkeling. Dit Engelstalige hulpmiddel helpt bij het definiëren en implementeren van herformuleringsstrategieën. Daarnaast brengt het in kaart wat de impact van aanpassingen is op producteigenschappen. 

Foodvalley lanceert de eerste publieke versie van de Praktische Gids voor Herformulering en Innovatie. De gids ondersteunt voedingsprofessionals bij het bepalen van herformuleringsstrategiën, door inzicht te bieden in de impact van aanpassingen op cruciale factoren zoals smaak, textuur en productbeleving. Zo faciliteert de gids weloverwogen besluitvorming om producten gezonder te maken zonder concessies te doen aan kwaliteit.

Voor wie en door wie

Foodvalley ontwikkelde de gids binnen de Healthier Food Community. De organisatie maakt de gids breed beschikbaar voor professionals in productontwikkeling, R&D en marketing. Het is bedoeld als naslagwerk én inspiratiebron voor iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling en marketing van gezondere voedingsmiddelen.

Wetenschap en praktijk

De inhoud is zorgvuldig opgebouwd op basis van een combinatie van wetenschappelijke literatuur en de praktijkkennis van R&D-professionals in de vorm van interviews, praktijkervaringen en interactieve sessies. Daarbij is specifiek aandacht besteed aan nutriënten zoals suiker, zout, verzadigd vet en vezels. Deze zijn in lijn met de uitgangspunten van de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV). Foodvalley streeft hiermee naar een zo objectief en breed gedragen mogelijk overzicht dat aansluit bij de realiteit van productontwikkeling.

Vera Hoynck, programma manager en Lead Food & Health bij Foodvalley: “Herformulering vraagt om maatwerk: het is geen kwestie van simpelweg een ingrediënt vervangen. Deze gids helpt R&D- en marketingteams weloverwogen keuzes te maken die passen bij zowel gezondheidsdoelen,  commerciële targets, als consumentenverwachtingen.”

Inhoud van de gids

De Engelstalige gids bevat onder andere:

  • Informatie over de belangrijkste aspecten in herformulering gericht op de nutriënten suiker, zout, verzadigd vet, vezel
  • Uitleg van functionele en nutritionele eigenschappen van ingrediënten
  • Bestaande oplossingen van leveranciers op het gebied van ingrediënten en technologie
  • Inspirerende praktijkvoorbeelden uit de industrie
  • Overzicht van adviesbureaus en innovatiefaciliteiten actief in product herformulering

Foodvalley houdt gids actueel

De publieke lancering volgt op een uitgebreide reviewfase onder Healthier Food Community partners eerder dit jaar. Er zijn voornemens om regelmatig updates te publiceren om de gids actueel te houden. 

Foodvalley nodigt professionals uit om de gids actief in te zetten binnen hun organisatie, het te delen met collega's en inzichten toe te passen in lopende projecten. De organisatie hoort graag van gebruikers hoe de gids bijdraagt aan het innovatieproces. Deze ervaringen zijn input om de gids verder te ontwikkelen en relevant te houden voor de praktijk.

Altijd op de hoogte blijven?